Wat wordt de Nederlandse Digitaliseringsstrategie van 2022 en verder?

door Marco Derksen op 1 mei 2022

Eind vorig jaar is het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst‘ gepresenteerd. Hierin presenteren VVD, D66, CDA en ChristenUnie hun plannen voor het nieuwe kabinet, inclusief een paragraaf over digitalisering.

Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering), minister Adriaansens (EZK) , minister Yeşilgöz-Zegerius ( JenV) en minister Weerwind (Rechtsbescherming) stuurden afgelopen maand de Tweede Kamer een brief over de hoofdlijnen van het beleid van de digitale transitie van de samenleving (pdf) voor deze kabinetsperiode.

De Nederlandse Digitaliseringstrategie (NDS) bundelt kabinetsbreed de ambities en doelstellingen voor een succesvolle digitale transitie in Nederland. Ieder jaar bekijkt het kabinet of nieuwe ontwikkelingen een aanpassing van de strategie noodzakelijk maken. Maar wat wordt de Nederlandse Digitaliseringsstrategie voor 2022 en verder?

Ron Roozendaal, sinds vandaag Kwartiermaker Digitale Samenleving en plaatsvervangend Directeur Generaal Digitalisering, gaat aan het beleid voor digitalisering handen en voeten geven. Transparant en open, en vraagt op LinkedIn zijn volgers om mee te helpen:

Ik ben heel nieuwsgierig naar jouw antwoorden op vragen als “waar moet de focus op liggen?”, “wat zouden de internationale speerpunten moeten zijn?”, “wie moeten zeker gevraagd worden om mee te denken en mee te doen?”, “welke resultaten moeten zeker geboekt worden en hoe dan?”, “wat moeten we wel doen, en wat ook niet (meer)?”, “hoe en waar zorgen we voor blijvende offline en online ontmoetingen en dialoog?”, “welke zinnen moeten zeker worden uitgesproken in het volgende debat over digitalisering in de Tweede Kamer?”, etc.

Nu blog ik al jaren over de impact van digitale technologie op mens en maatschappij en de laatste jaren steeds vaker ook over de digitale transformatie van de overheid. Over de rol die de overheid speelt in de digitale transformatie van de samenleving en over hoe de overheid daarin zelf zou kunnen transformeren. Het voert te ver om alle aandachtsgebieden hier te benoemen, maar die variëren van digitaal burgerschap tot de kansen van de overheid als een platform.

Als ik Ron Roozendaal dan toch één advies mag geven, dan zou ik hem willen wijzen op de vraag hoe digitalisering kan bijdragen aan een duurzame samenleving. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur publiceerde daarover vorig jaar het rapport ‘Digitaal duurzaam‘. De raad pleit ervoor, duurzaamheid en digitalisering als twee verweven opgaven te zien, een twin challenge, twin transition of twin transformation zoals de Europese commissie het benoemd in de European Green Digital Coalition. Afgelopen maand heeft de Europese Commissie samen met partnerorganisaties het Destination Earth-initiatief gelanceerd. Nederland zou daar als één van de meest digitale landen van Europa een belangrijke voortrekkersrol in kunnen spelen. Om dat transparant en open te doen, zou ik hem willen aanraden om eens te kijken hoe organisaties als Ahold Delhaize en Philips zich transformeren naar een platform om snel en schaalbaar te innoveren en daarin gebruik maken van de InnerSource-aanpak.

We zijn vanuit de Provincie Zuid-Holland alvast begonnen met een verkenning hoe de overheid als een platform er uit zou kunnen zien. Ik nodig Ron bij deze uit om daar met ons eens van gedachten over te wisselen!

2 reacties

De digitale transitie is één van de grote opgaven waar we als maatschappij mee aan de slag zijn. Het kabinet geeft met de hoofdlijnenbrief richting aan de te behalen resultaten en samen met de Europese Digital Decade vormt dit het kompas voor medeoverheden de komende jaren. De VNG, UvW en IPO waarderen de ambities die in het hoofdlijnenbrief staan beschreven maar maken zich zorgen over de uitvoering van het plan. Daarom brengen ze met een position paper nog enkele punten onder de aandacht:

https://www.ipo.nl/lobby/ipo-vng-en-uvw-hoofdlijnendebat-digitale-zaken/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact