Kabinet krampachtig in discussie over robotisering en werkgelegenheid

door Marco Derksen op 29 april 2016

70 years ago, six Philly women became the world's first digital computer programmers

Op donderdag 28 april sprak de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid met minister Asscher over robotisering en werkgelegenheid. Minister Asscher reageerde in het overleg op het rapport ‘Werken aan de robotsamenleving‘ van het Rathenau Instituut.

Voor wie het debat heeft gemist, wellicht is deze later nog terug te kijken via debatgemist. Vooralsnog zullen we het moeten doen met de reacties in de publieke media.

tagcloud-robotisering
Als we naar de trending topics kijken met betrekking tot het debat, dan valt vooral de reactie van VVD daarin op. De ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) zijn volgens de VVD te krampachtig in de discussie over de veranderende arbeidsmarkt door robotisering.

Asscher hield bijna twee jaar geleden een toespraak over de technologische revolutie, waarin hij zei dat de robotisering in goede banen moet worden geleid. Dan kan ze in een open, ontwikkelde economie als Nederland voor een hogere welvaart zorgen. Gaat technologische vooruitgang echter niet samen met een eerlijke verdeling van de welvaart, dan leidt de robotisering tot de vernietiging van banen, lagere lonen, een schevere inkomensverdeling en minder zekerheden, aldus de bewindsman.

Volgens VVD, D66 en zelfs de SP was dit echter een veel te somber scenario schrijft het FD. “Alle partijen vinden wel dat Asscher meer moet doen aan om- en bijscholing en aan betere van-werk-naar-werk-trajecten, zodat werknemers wier banen worden bedreigd door de digitale revolutie, snel elders aan de slag kunnen. Ze vinden dat de PvdA-minister het sinds zijn robotspeech behoorlijk heeft laten lopen en missen nog aan actieplan waarmee Nederland zich op de technologische toekomst kan voorbereiden.”

“Met name regeringspartij VVD toonde zich erg kritisch over Asscher en onderwijsminister Jet Bussemaker (eveneens PvdA). De bewindslieden zouden te ‘krampachtig’ vasthouden aan de ‘gevestigde belangen’, zoals het onderwijsveld en de vakbeweging, en aan ‘oude zekerheden’, zoals de vaste baan. Daardoor kijken ze te veel naar het hier en nu en te weinig naar de toekomst.” VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas heeft daarom zelf maar een agenda gemaakt: Robotisering zonder achterblijvers (pdf).

Kort samengevat schetst Lucas een agenda waarin we nieuwe technologie├źn moeten omarmen. Waar we mensen in staat stellen om met de snelle veranderingen mee te bewegen. Maar waar we ook niet blind zijn voor de gevaren van big data en robots.

Op Twitter krijgt ze veel bijval. Zo schrijft Yuri van Geest (oa. ambassadeur van Singularity University Europa en auteur van het boek Exponentiele Organisaties) “gelukkig iemand die wel eerlijk is.”

“Over Lucas’ plannen werd echter nauwelijks gediscussieerd in de Kamer, omdat haar boodschap was verpakt als een aanval op de in haar ogen weinig veranderingsgezinde Asscher en de PvdA. Die kwam als een boemerang terug bij haar zelf, omdat onder meer de PvdA en het CDA spotten dat de VVD zelf alles bij het oude wil houden wat betreft het zzp-beleid. Terwijl volgens deze partijen veel zzp’ers nauwelijks toegang hebben tot scholing, wat niet bijdraagt aan de kenniseconomie en wat zelfstandigen bovendien niet beschermt tegen robots.”

cartoon-vvd

“Asscher zelf verwees naar de zomer. Hij wacht nog op een rapport van de uit werkgeversorganisaties, onafhankelijke hoogleraren en vakbeweging bestaande Sociaal-Economische Raad (SER) over de robotisering. Voor Prinsjesdag komt hij alsnog met een ‘brede agenda en een actiegericht document’ rond onder meer scholing voor ander werk.

GroenLinks vroeg Asscher nog om na te denken over een basisinkomen en arbeidstijdverkorting indien de robots het werk overnemen. Dit kan onder meer worden betaald met een robotbelasting. De minister toonde zich op voorhand niet erg enthousiast, omdat een basisinkomen volgens hem ofwel te laag wordt om van te leven ofwel onbetaalbaar of beide.”

We wachten de brede agenda van Asscher af maar verwachten in ieder geval een reactie op vragen mbt experimentele ruimte voor ontwikkeling, leven lang leren, onvoorwaardelijk basisinkomen en robotbelasting.

Archief:

Foto: phillyvoice.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact