Robotisering en de toekomst van werk (MOOC)

door Marco Derksen op 1 december 2015

Robotisering en de toekomst van werkVanaf 14 december biedt AOG School of Management haar eerste MOOC (Massive Open Online Course) aan met als thema Robotisering en de toekomst van werk. Wat betekent digitalisering voor de toekomst van werk? Worden robots nu echt onze collega’s en hoe ga je met hen samenwerken? Wat vraagt dit van onze visie op arbeid en organisaties? De drie weken durende MOOC wordt gemodereerd door Hans Junggeburt, arbeidssocioloog en tevens kerndocent van de leergang Strategisch Ondernemen met Arbeid en Eric Buffinga, programmamaker bij AOG School of Management.

Nu zijn zowel robotisering als de toekomst van werk twee onderwerpen die al langer mijn aandacht hebben, ook op dit blog. Dat begon ruim twee jaar geleden toen Carl Benedikt Frey en Michael A. Osborne, beiden verbonden aan de University of Oxford, het artikel The Future Of Employment: How Susceptible Are Jobs To Computerisation? (pdf) publiceerden. Frey en Osborne analyseerden 700 verschillende beroepen en kwamen tot de conclusie dat de komende twintig jaar 47 procent van de banen in de VS in gevaar komt door technologische ontwikkelingen als robotisering en digitalisering.

Het onderzoek van Frey en Osborne leidde wereldwijd tot discussie over de toekomst van werk toen een artikel over deze aanstormende golf verscheen in The Economist. Later volgden dagbladen als Financial Times en kwamen onderzoekbureaus als Pew Research Center, Bruegel en Deloitte met aanvullend onderzoek.

In Nederland kreeg het onderwerp extra aandacht door de SZW-rede Robots nemen ons werk over: doembeeld of kans? van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het heeft ook geleid tot onderzoeken door o.a. Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), het Centraal Planbureau (CPB) en het Rathenau Instituut.

Naar aanleiding van zijn Kamerbrief als reactie op het rapport ‘Werken aan de robotsamenleving’ van het Rathenau Instituut, vraagt Asscher namens het kabinet aan de voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) om vanuit de SER aan de hand van toekomstscenario’s advies te geven over de vormgeving van essentiële instituties in verschillende versies van de ‘robotsamenleving’ noemt.

Meer leren over dit onderwerp en daar met anderen over van gedachten wisselen? Schrijf je dan in voor de MOOC over Robotisering en de toekomst van werk. Ik ben er in ieder geval bij!

Update
MOOC CertificaatInmiddels is de MOOC afgerond en heb ik het certificaat binnen. Wat mij betreft een goede en leuke MOOC waarbij in 3 weken verschillende aspecten mbt robotisering en toekomst van werk voorbij zijn gekomen:

3 reacties

Het vandaag gepubliceerde WRR-rapport “De robot de baas. De toekomst van werk in het tweede machinetijdperk”
http://www.wrr.nl/publicaties/publicatie/article/de-robot-de-baas-de-toekomst-van-werk-in-het-tweede-machinetijdperk-31/

En een aardig artikel van Hella Hueck getiteld “Komen die robots nou nog?”
http://www.rtlz.nl/opinie/column/hella-hueck/komen-die-robots-nou-nog

En tot slot, om alles te relativeren, een al wat oudere column van Pieter Derks over robotisering:

Derks eindigt de column met een prachtige bewerking van Waar Blijft De Tijd? door Kees Torn:

waar blijft de tijd
waar blijft de tijd
van hoeveel rotkarweitjes zijn we niet bevrijd
terwijl de afwas wordt gedaan door automaten
en al het stof electrisch opgezogen wordt
kun je je zaken aan computers overlaten
maar waarom is dan elke dag nog steeds te kort?
waar raak je al die extra uren weer aan kwijt?
waar blijft de tijd
waar blijft de tijd

waar blijft de tijd
waar blijft de tijd
waar blijf de tijd die wij besparen door het feit
dat wij met maaimachines sneller kunnen maaien
en nu online zijn door te drukken op een knop
en in een handomdraai een wasje kunnen draaien
maar met de vrijheid en de rust schiet het niet op
technologie en electronica ten spijt
waar blijft de tijd
waar blijft de tijd

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact