Terug naar eigen kust door robotisering

door Marco Derksen op 6 december 2014

Frank Kalshoven: Ook laaggeschoolde werkt dankzij robot (kort)
In de Volkskrant een column van Frank Kalshoven waarin hij ingaat op het nieuws van Unilever eerder deze week waarin het bedrijf laat weten de bouillonblokjes vanaf volgend jaar te laten inpakken in een commerciele inpakfabriek in Polen. In Nederland verdwijnen daardoor 45 banen bij een sociale werkplaats in Hilversum. Bedrijfseconomisch gezien een logische stap. Het uitbesteden van werkzaamheden naar het buitenland (offshoring) is een trend die we al enkele decennia zien.

Kalshoven maakt echter een aardige gedachtensprong en vraagt zich af of je – als je er op een andere manier naar kijkt – het economisch niet interessanter is om het toch in Nederland te laten uitvoeren. Uiteraard neemt hij daarin ook de toenemende robotisering mee. Als voorbeeld noemt hij scheerapparatenfabriek van Philips in Drachten dat de productie van scheerapparaten vanuit China weer terughaalde naar Drachten. Terug naar eigen kust heet deze beweging: reshoring. Robotisering, maar ook 3D printing, zullen in de toekomst steeds meer zorgen dat uitbesteden naar het buitenland bedrijfseconomisch gezien minder interessant is.

Verpakkingsfabrikant VS naar Nederland

Opmerkelijk overigens dat een paar pagina’s verder in de Volkskrant een kort artikel staat dat de Amerikaanse verpakkingsfabrikant Inmarck Packaging begin volgend jaar een vestiging in Nederland gaat openen. Het bracht mij in ieder geval op het idee dat Nederland vol zou moeten inzetten op robotisering. Met drie goede technische universiteiten moeten wij toch in staat zijn hier een voortrekkersrol in te kunnen spelen!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact