Wat heb ik deze zomer gelezen, geluisterd en gekeken?

door Marco Derksen op 28 augustus 2022

Mijn vakantie is bijna voorbij, vanaf donderdag ga ik weer echt aan het werk. De afgelopen twee maanden heb ik naast een paar weken reizen, vooral veel gewandeld, gelezen, geluisterd en gekeken. En als een boek, podcast of documentaire me echt greep, dan kon ik daar dagen op reflecteren door er over te schrijven en er met anderen over te hebben op LinkedIn, Twitter of gewoon op een terras.

Voor geinteresseerden mijn favoriete boeken, podcasts en documentaires van deze zomer op een rij:

LEZEN

Moet eerlijk bekennen dat ook dit jaar mijn stapel boeken die ik wilde lezen weer veel groter was dan dat ik uiteindelijk ook echt heb gelezen. Mijn top-3 boeken van deze zomer:

De rode draad in deze boeken is transformatie en netwerksamenleving. De samenhang die ik heb uitgewerkt in schets, ga ik de komende tijd nog uitwerken voor mijn lezingen en colleges.

LUISTEREN

We hebben deze zomer bewust gekozen om met de auto op vakantie te gaan en hebben rondgetrokken door Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en vooral Italië. Ik was alweer bijna vergeten hoe het voelde om echt op vakantie te zijn. Het helemaal niets te hoeven doen en gewoon kijken wat de dag je brengt. In de lange autoritten hebben we vooral geluisterd naar podcasts. Prachtige interviews met onder andere Herman Wijffels, Floris Alkemade en Herman Tjeenk Willink.

Mijn top-3 podcasts:

Eén van de podcasts die ons weer even terugbracht in de tijd was het gesprek van Sophie van Berkesteijn-Gootjes en Piet-Hein Peeters met filosofe Joke Hermsen. In Radiostilte, de podcast van de school voor politieleiderschap spreken ze over tijd. Wat is het en wat bedoelen we als we zeggen gebrek aan tijd te hebben? En wat zegt dat over de wereld waarin we voortdurend tijdgebrek ervaren?

Radiostilte is een aanrader als je op zoek bent naar podcasts over leiderschap.

Zelf mocht ik deze zomer ook weer een keer aanschuiven voor een podcast, dit keer bij De Technoloog bij BNR waar Ben van de Burg en Herbert Blankesteijn me interviewden over wat nu digitale transformatie eigenlijk is.

Het blijft een uitdaging om in een uur uit te leggen wat digitale transformatie nu precies is, zeker als de interviewers al een beeld hebben waar het over zou moeten gaan. Toch hoop ik dat het voor de luisteraar duidelijk is geworden dat er in mijn optiek een fundamenteel verschil bestaat tussen digitalisering en digitale transformatie. Dat digitalisering vooral gaat over optimalisering van het bestaande en dat digitale transformatie gaat over het anders organiseren en in voorkomende gevallen over een ander businessmodel. Dat digitalisering of digitale transitie gaat over van A naar B en dat digitale transformatie gaat over van A naar Anders. Beiden vragen derhalve dan ook een fundamenteel andere aanpak. De eerste is in feite een technisch project met een concreet einddoel waarbij je kunt sturen op tijd, geld en kwaliteit. De tweede is een leerproces in een complexe en onvoorspelbare context waarbij het vooral gaat over de kunst om van richting te veranderen. En ja, daar speelt digitale technologie een belangrijke rol in, maar het gaat daarbij vooral over het kunnen loslaten van het bestaande, vaak niet meer werkende systeem om ruimte te creëren voor een nieuw systeem. Een systemische verandering waarbij ik liever spreek over een mentale transformatie in een digitale netwerksamenleving.

En nee, daar heb ik geen concreet stappenplan voor en nee, ik kan je ook niet vertellen wat het je morgen precies oplevert. En toch is het voor alle organisaties van groot belang om na te denken over hoe zich te verhouden tot de digitale transformatie van de samenleving en daar nu ook al stappen in te zetten. En die stappen gaan niet alleen over technologische ontwikkelingen, die stappen gaan vooral over wat de digitale netwerksamenleving nu van ons als mens vraagt.

Een mooi concreet voorbeeld van digitale transformatie vinden we bij de politie. De continue ontwikkeling van de samenleving stelt steeds weer nieuwe vragen aan de politie. Maar hoe blijf je jezelf vernieuwen als publieke organisatie met ruim 65 duizend medewerkers? Eén van de manieren waarop de politie innovatie stimuleert en faciliteert is Q_NL, het landelijke netwerk van Q-LABS en andere innovatieteams binnen de politie.

In een erg interessante aflevering van de Sociale Innovatie Podcast van Robin Smallenbroek vertellen twee initiatiefnemers Jeroen Hammer en Roel Wolfert over het ontstaan van Q_NL, over de werkwijze van Q_NL en over wat Q_NL nodig heeft om een volgende stap te kunnen maken. De podcast is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in corporate innovatie!

KIJKEN

Mijn top 3 kijktips:

Ik ben al jaren fan van Floris Alkemade (oa Zomergasten 2021) en baalde dan ook dat ik niet bij het jaarlijkse ViNT-symposium kon waar hij dit jaar een van de keynotes was. Gelukkig staat zijn bijdrage online en kon ik die alsnog terugkijken: Floris Alkemade over de noodzakelijke metamorfose van de samenleving.

Documentaires die ik deze zomer heb gekeken en die me echt hebben geraakt zijn Kiss the Ground (2020) en The Biggest Little Farm (2019). Beiden te zien via Netflix en ik schreef er een blog over: We hebben niet minder, maar meer boeren nodig!

En helemaal in lijn met de boeken die ik deze zomer heb gelezen is de recente documentaire Woodstock 99 op Netflix. Woodstock 1969 stond voor vrede en muziek, maar de revival in 1999 liep uit op drie dagen agressie, rellen en gewonden. Waarom ging het zo vreselijk mis? Over hoe massapsychologie werkt!

VPRO ZOMERGASTEN

En als bonus VPRO Zomergasten die ook dit jaar weer meer dan de moeite waard was om te kijken:

Veel lees, luister en kijkplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact