Floris Alkemade over de noodzakelijke metamorfose van de samenleving

door Marco Derksen op 24 juni 2022

Floris Alkemade werkte jarenlang als architect voor het architectenbureau van Rem Koolhaas. Later startte hij zijn eigen bureau. Won dit jaar een prestigieuze oeuvreprijs en is in 2018 verkozen tot architect van het jaar. Hij is bij het grote publiek bekend geworden van Zomergasten. Floris was jarenlang onze Rijksbouwmeester die de regering, gevraagd en ongevraagd, van advies heeft voorzien.

Onder de titel ‘Metamorphosis’ horen we hoe hij tijdens het recente VINT Symposium 2022 als architect tegen de maatschappelijke vraagstukken aankijkt en hoe transformaties mogelijk kunnen worden gemaakt.

Alkemade schetst in zijn presentatie hoe de technologische ontwikkelingen ons hebben gebracht naar de huidige consumptiemaatschappij met al zijn uitdagingen zoals klimaatveranderingen, afnemende biodiversiteit, economische crisis, internationale spanningen, migratie en segregatie, waanidee├źn en infectieziekten.

Het is volgens Alkemade duidelijk dat we naar een transformative change of transformationele verandering moeten. Een fundamentele verandering in de sociale, economische en technologische structuren van onze maatschappij.

Transformationele verandering roept nieuwe vragen op en vraagt van mens en organisaties de kunst om van richting te veranderen. Alkemade gebruikt in zijn boek en lezingen daarvoor de vergelijking met de Hadza’s waarover ik al eerder schreef.

De richting is voor Alkemade helder, de manier waarop we leven en de keuzes die we daarbij maken zou gericht moeten zijn op een leven dat geen spoor van verwoesting achterlaat.

Meer lezen en kijken over het werk van Floris Alkemade:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact