We hebben niet minder, maar meer boeren nodig!

door Marco Derksen op 26 juni 2022

In het langzamerhand verstikkende debat over stikstof lijkt elke nuance te ontbreken. Het ene kamp geeft de boeren de schuld, het andere kamp roept dat we de stikstofuitstoot kunnen verlagen met technologische innovatie. Ik ben het dan ook eens met mensen als Maria van der Heijden, Jan Rotmans en zelfs Pieter Derks. Niet stikstof is het probleem, maar ons economisch systeem van meer groei en steeds goedkoper. We hebben te maken met een failliet landbouwsysteem, dat de natuur vernietigt en de boeren uitknijpt en vermorzelt. Misschien hebben we juist wel meer boeren nodig de komende jaren om te werken aan het noodzakelijke herstel van de landbouw.

Voor wie ook wel klaar is met al die negativiteit in de media, kan ik de documentaires Kiss the Ground (2020) en The Biggest Little Farm (2019) aanraden. Beide documentaires gaan in essentie over regeneratieve landbouw, een vorm van landbouw waarin bodembescherming centraal staat om zo bij te dragen aan een duurzame samenleving. Beide documentaires zijn te bekijken via Netflix.


Kiss the Ground (2020)

De documentaire ‘Kiss the Ground’ onthult dat we, door regeneratief om te gaan met de bodem van de wereld, het klimaat volledig en snel kunnen stabiliseren, verloren ecosystemen kunnen herstellen en voldoende voedsel voor iedereen kunnen produceren. De bodem als ontbrekende stukje in de klimaatpuzzel.

Voor wie na de documentaire nog een verdieping wil, kan de Kiss the Ground-special ‘Van Grond tot Mond‘ van Pakhuis de Zwijger op 24 november 2021 terugkijken.


The Biggest Little Farm (2019)

De documentaire ‘The Biggest Little Farm’ is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven. Wellicht iets te Amerikaans, maar de documentaire toont een eerlijk, hoopvol en bijzonder aandoenlijk beeld van deze zoektocht naar harmonie.

Toen ik gisteravond beide documentaires deelde op Twitter kreeg ik een paar aardige linktips om eens verder te bekijken:

Na het bekijken van de documentaires en de verdieping op regeneratieve landbouw is er eigenlijk maar één conclusie en dat is dat we niet minder, maar meer juist boeren nodig hebben!

1 reactie

Down2Earth:
Ga mee op reis naar de Keepers of the Earth, de wisdom keepers die de sleutels hebben tot een gezonde toekomst voor mens en planeet.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact