Digitale Transformatie van ziekenhuis Rijnstate (update)

door Marco Derksen op 25 juni 2022

Het is precies een jaar geleden dat ik in de blog ‘Digitale transformatie van ziekenhuis Rijnstate: Van 750 naar 450.000 bedden‘, een update gaf waar Rijnstate staat in haar (digitale) transformatie.

Sinds juni 2021 bouwt ziekenhuis Rijnstate in Elst aan het ziekenhuis van de toekomst. Als alles verloopt volgens planning opent het ziekenhuis in het eerste kwartaal van 2023 de deuren van het nieuwe pand. Gisteren werd samen met zakelijke relaties en partners uit de regio op lokatie een toost uitgebracht tijdens het event ‘Zorg van de toekomst‘. Als gast van het event legde ik enkele observaties vast voor geïnteresseerden:

Na een culinaire ontvangst met Estée Strooker volgde een interessante talkshow onder leiding van Carrie ten Napel.

In de eerste ronde een mooi gesprek met tafelgasten Hans Schoo, Berna Sleijster, Marjo Vissers, Pauline Buscher-Jungerhans en Raymond Wetzels over hoe een zorginfarct te voorkomen. Vooral goed om te horen dat de oplossing niet alleen wordt gezocht in nog meer van hetzelfde (meer personeel), maar dat er ook wordt nagedacht over anders organiseren (niet alles hoeft meteen te leiden tot een zorgvraag, wat kunnen mensen zelf? werken aan gezondheidsvaardigheden, verschuiving naar nulde en eerste lijnszorg, inzet blijmakers, etc). Niet alleen praten over een zorginfarct, maar ook werken aan sociale en technologische innovaties.

In de tweede ronde werd wat meer ingegaan op de technologische ontwikkelingen met tafelgasten Jeroen Smit, Wim van Harten, Bram van Ginneken, Daan Dohmen, Bernke Papenburg en Marcel Spanier. Na een sterk pleidooi van Jeroen Smits voor meer preventie (niet meer zorg, maar minder patienten), kwamen mooie voorbeelden voorbij hoe je dat zou kunnen realiseren en welke rol het ziekenhuis van de toekomst daar in kan spelen.

De tweede ronde haakte daarbij aan op de visie van Rijnstate die in september 2021 op haar website stelt dat alleen door preventie houden we zorg betaalbaar en beschikbaar. Het verwijst daarbij naar het Menzis regiobeeld (pdf) dat de verwachting schetst dat de vraag naar zorg de komende jaren fors zal stijgen. Voor de regio Arnhem, gemeente Arnhem en de negen omliggende gemeentes, is de schatting dat het aantal 65-plussers in 2030 met 30 procent is gestegen. Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt met 34 procent. Opvallend voor de regio is dat er veel mensen zijn met een lage opleiding of laag inkomen, belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van ziekte. Volgens Rijnstate kan de zorg alleen betaalbaar en bereikbaar blijven door samen met regiopartners fors in te zetten op preventie.

Door Wim van Harten, Hans Schoo, Wijnte Hol en Toon van Asseldonk werd tenslotte een tijdcapsule met een toekomstvisie van de tafelgasten in het fundament van het ziekenhuis gemetseld. Benieuwd of het ziekenhuis van de toekomst er in 2075 nog zal staan. Misschien staat het tegen die tijd wel onder water door klimaatveranderingen of is de droom van de juiste zorg op de juiste plek volledig gerealiseerd en worden patienten voor zover die er nog zijn, vooral thuis verzorgd. Wie het weet mag het zeggen!

Uiteraard ook nog een rondje gemaakt door het ziekenhuis in aanbouw. Goed om te zien dat zaken als slimme pleister en augmented reality, technologische ontwikkelingen die we al ruim 10 jaar benoemen als kansen voor de zorg, inmiddels definitief hun intrede lijken te doen in het ziekenhuis. Toch is het duidelijk dat er ook nog veel werk te doen is om en het fysieke ziekenhuis en het zorgsysteem klaar te maken voor de zorg van de toekomst!

Een selectie van de relevante ontwikkelingen afgelopen jaar in Rijnstate:

  • Sinds een jaar werkt Rijnstate als eerste (niet-academisch) ziekenhuis in Gelderland met StrokeViewer bij acute beroertezorg. Deze innovatie stelt het ziekenhuis in staat om nog sneller de beste zorg te geven aan patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding. StrokeViewer maakt gebruik van AI om hersenscans automatisch te bewerken en op zoek te gaan naar bepaalde afwijkingen (bron: Rijnstate.nl).
  • Vanaf begin juli 2021 voert Rijnstate operaties aan de schildklier uit met een robot. Een groot voordeel voor patiënten, want hierdoor houden ze geen litteken over op de hals. Ook voor artsen is werken met deze robots nauwkeuriger, omdat het 3D beeld diepte geeft en beter zicht biedt (bron: Rijnstate.nl).
  • Artsen en zorgverleners besteden veel tijd aan het (mondeling) informeren van patiënten. Patiënten onthouden slechts 20 tot 50% van de informatie die mondeling wordt verstrekt. De afdelingen Longoncologie en Longgeneeskunde maken daarom sinds afgelopen jaar gebruik van zogenaamde Divi’s: animaties die uitleg geven in beeld en geluid (bron: Rijnstate.nl).
  • In de maanden augustus en september 2021 experimenteren het Kindercentrum en de afdeling Geriatrie met robot James. Er kunnen allerlei apps op de robot worden gezet, bijvoorbeeld Spotify, Youtube en luisterboeken. Maar de robot kan ook geprogrammeerd worden om speciale taken uit te voeren (denk aan het begeleiden van patiënten naar hun kamer) (Bron: Rijnstate.nl).
  • Vitalys, de kliniek voor bariatrische chirurgie, zet smart glasses in bij maagverkleinende operaties. De inzet van zogenaamde smart glasses tijdens operaties kan tijdsbesparing opleveren en heeft indirect effect op het herstel van patiënten na een operatie (bron: Rijnstate.nl).
  • Vanaf begin oktober 2021 gaat het mobiel medisch team van Rijnstate@home immunotherapie voor borstkankerpatiënten thuis geven. Het gaat om ongeveer 480 behandelingen per jaar met het middel Trastuzumab (bron: Rijnstate.nl).
  • Via rijnstate.nl/jzojp neemt Rijnstate haar stakeholders steeds meer mee in het landelijke programma ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’ waarmee Rijnstate samen met andere zorgaanbieders in regio Arnhem werkt aan toekomstbestendige zorg. Verplaatsen, vervangen en voorkomen van zorg zijn de drie pijlers binnen het programma.
  • Op vrijdag 3 december is Laura Kooij gepromoveerd aan de Universiteit Twente met haar proefschrift ‘Digitale transformatie in de ziekenhuiszorg: implementatie en evaluatie van ehealth in de klinische praktijk.’ Met haar onderzoek heeft Kooij gekeken naar de effecten van ehealth op patiënten, zorgprofessionals en ziekenhuisorganisaties (bron: Rijnstate.nl).
  • In de digitale strategie van Rijnstate is het verbeteren van de digitale vaardigheden van medewerkers één van de vier pijlers. Dat gebeurt onder meer door de inzet van digicoaches; dit zijn collega’s die het leuk vinden om met digitale systemen te werken. In december 2021 werden verschillende medewerkers opgeleid tot digicoach (bron: Rijnstate.nl).
  • Tijdens de landelijke Slimme Zorg Estafette (SZE) begin dit jaar, stonden gedurende een week slimme zorg en innovatie centraal. Rijnstate was één van de deelnemers en deelde haar slimme zorg en innovaties in 3 delen: digitale ondersteuning behandeltrajecten, Virtueel Zorgcentrum en thuismonitoring en digitale voorbereiding op een operatie.
  • Voor volwassen patiënten in Rijnstate die een coloscopie met sedatie ondergaan, is er vanaf maart 2022 een behandelapp beschikbaar: de Patient Journey App. Deze app voorziet de patiënt gedurende het behandeltraject op het juiste moment van relevante informatie (bron: Rijnstate.nl).
  • In april 2021 gaan Rijnstate en Siemens Healthineers een technologisch partnership aan waarbij Siemens zorgt voor plaatsing, vervanging en onderhoud van medische apparatuur via een Managed Equipment Service (MES) contract. Ook maken continue opleiding en gezamenlijke innovatieprojecten onderdeel uit van het partnership, alsmede intensieve samenwerking omtrent de nieuwbouw in Elst op het gebied van workflow rond beeldvormende apparatuur (bron: ICT&Health).
  • De ziekenhuizen Rijnstate uit Arnhem, Gelderse Vallei uit Ede en het Nijmeegse Canisius Wilhelmina openen een gezamenlijk nieuw laboratorium aan de Industrieweg in Elst, op een steenworp afstand van de nieuwbouw van de nieuwe polikliniek van Rijnstate. Dicoon, zoals de nieuwe laboratoriumorganisatie gaat heten, moet in de tweede helft van 2023 de taken van de lokale laboratoria overnemen. 700 medewerkers verhuizen vanuit Arnhem, Ede en Nijmegen naar Elst (bron: DG).

To be continued…

3 reacties

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1028)
Contact