Thijs Homan: De Veranderende Gemeente

door Marco Derksen op 5 mei 2019

Gemeenten staan voor veel veranderopgaven, zoals de invoering van de Omgevingswet, digitalisering, gevolgen van de participatiemaatschappij, organisatieverplatting, enzovoort. Is gemeentelijke verandering en ontwikkeling nu het resultaat van de formele verandertrajecten die met deze veranderopgaven gemoeid zijn, of zijn daar heel andere processen, patronen en dynamieken aan de orde?

Eind 2017 is het A&O fonds Gemeenten in samenwerking met prof. dr. Thijs Homan en drs. Mario Kieft, beiden verbonden aan de Open Universiteit gestart met het leer- en onderzoeksprogramma De Veranderende Gemeente (DVG). De inzichten van het traject zijn nu gepubliceerd in het gelijknamige boek De Veranderende Gemeente (pdf). Het boek beschrijft hoe die verandertrajecten in de praktijk verlopen. En dat is vaak anders dan hoe die trajecten zouden móéten gaan!

Organisatieschema van de gemeente Westerveld

Misschien wel de belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat formele verandertrajecten bij gemeenten vooral een externe legitimeringsfunctie hebben, maar intern weinig impact. De echte verandering bij gemeenten die wel degelijk plaats vindt, gebeurt onder de radar en verloopt vaak via wat Homan veranderfonteintjes noemt. Jawel, die kennen we nog onder een andere naam uit eerder werk van Thijs Homan.

Voor wie niet de tijd heeft om het boek De Veranderende Gemeente (pdf) te lezen, hieronder enkele korte video’s:

De Veranderende Gemeente – Introductie

De Veranderende Gemeente – Kreetsurfen

De Veranderende Gemeente – Managementtaal als plakbandtaal

De Veranderende Gemeente – Ontkoppelparadijs

De Veranderende Gemeente – Taalgenootschappen met privéaanlegsteigers

De Veranderende Gemeente – Veranderfonteintjes

Lees verder:

2 reacties

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact