Thijs Homan: Organisatieverandering is niet te managen

door Marco Derksen op 10 juni 2014

Het is alweer een tijd geleden dat ik door Harold Menning van Brandweer Nederland werd gewezen op het werk van Thijs Homan, hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit Nederland. Ik heb toen met belangstelling zijn workshop over organisatieverandering (zie video) teruggekeken die hij in 2010 heeft gegeven aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Een inspirerend, humoristisch en enthousiast verhaal dat een tegengeluid is tegen de ‘normale’ opvattingen van organisatieveranderingen.

Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en heeft Thijs Homan zijn laatste bevindingen verwerkt in zijn nieuwste boek ‘Het et-ceteraprincipe‘.

In de conventionele (verander-)managementliteratuur is het uitgangspunt dat organisatieverandering gemanaged moet worden. Het is echter maar de vraag of organisaties zich alleen maar ontwikkelen door interventies van managers. 70 tot 80 procent van de geplande organisatieveranderingen blijken te mislukken aldus Homan. Je kunt het ook omdraaien en organisaties niet als het primaire resultaat beschouwen van datgene wat managers doen. Maar juist als resultaat van datgene waar alle mensen binnen en buiten de organisatie mee bezig zijn. Managers dus niet zien als het epicentrum van de verandering, maar hooguit als éen van de vele spelers. Belangrijke spelers, zeker, maar niet de enige. Anders gezegd: hangt de wèrkelijke ontwikkeling van organisaties af van veranderplannen, visies, stippen aan de horizon en KPI’s of juist ook van alles wat daaromheen (‘et-cetera’) gebeurt? Een boek over organisaties 3.0, omdenken, betekeniswolken, petrischaaltjes en ideeënsex. Kortom, lezen dus!

Voor wie interesse heeft in het werk van Thijs Homan, hij is één van de gasten tijdens de ‘Open Space 2014: de Wereld in Transitie‘ op 2 en 3 juli in Antwerpen (via: de Baak).

2 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact