Hoezo toestemming van de patiënt voor (elektronische) gegevensuitwisseling?

door Marco Derksen op 7 december 2018

Bij zorgverlening in regionale oncologienetwerken is een betrouwbare, snelle en veilige uitwisseling van patiëntgegevens een must. Met de huidige ziekenhuissystemen is dat echter niet mogelijk. Alternatieve communicatiemiddelen, zoals e-mail, zouden zijn verboden. Ook is gegevensuitwisseling zonder toestemming van de patiënt niet geoorloofd. Dat staat immers allemaal in de AVG, de nieuwe Europese privacywet. Maar is dat wel zo?

Op 13 september jl. werd onder de paraplu van het programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ een invitational only conference gehouden over de verschillende aspecten van veiligheid en privacy van patiënten bij (elektronische) gegevensuitwisseling. De wettelijke regels blijken anders dan veelal wordt uitgedragen.

Aanleiding voor de conferentie waar ik de dagvoorzitter mocht zijn, vormde het rapport ‘Privacy van patiënten bij elektronische gegevensuitwisseling‘, dat werd opgesteld binnen een landelijk project van het Citrienprogramma ‘Naar regionale oncologienetwerken’.

Een verslag van de invitational conference is te lezen op Oncologie.nu, de website van Oncologie Up-to-date en Immunoncologie.nl. Helaas alleen toegankelijk voor abonnees en BIG-geregistreerden.

1 reactie

Twee jaar later en blijkbaar is het nog steeds niet duidelijk wanneer je nu wel en geen patientgegevens mag delen. Een voorbeeld in tijden van corona:
https://www.skipr.nl/nieuws/burgemeesters-doorgeslagen-privacyregels-hebben-levens-gekost/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact