Living in a Smartphone Society

door Marco Derksen op 14 oktober 2017


We appen, mailen, googelen en instagrammen de hele dag door. Steeds meer onderzoek toont aan dat overmatig smartphone-gebruik slecht is voor de concentratie, ons gestrest maakt en zelfs ons brein verandert. Sterker nog, ons smartphonegedrag lijkt steeds meer de kenmerken te krijgen van een collectieve verslaving aldus Wouter van Noort in zijn boek ‘Is daar iemand?’.

Smartphones zijn de heroïne van onze tijd zegt Ritzo ten Cate. Sinds de zomer van 2016 portretteert hij mensen die verzonken zijn in hun telefoon. Hij fotografeert ze op het moment dat ze ontwaken en ze van een online wereld terugkomen in onze fysieke wereld. Zijn foto’s werden al gepubliceerd in Trouw en leverden een uitnodiging op van wereldberoemd tech-op-leven-impact-hoogleraar Sherry Turkle om samen een boek te maken.

Op dinsdag 31 oktober presenteert Ritzo bij Media Villa Arnhem zijn project dat in de media bekend is geworden als #caughtintheapp. Tijdens deze avond staat de volgende vraag centraal: hoe gaan we gezond om met onze smartphones? In privé-setting, op het werk, zakelijk en op straat. En wat betekent dat voor de samenleving?

In voorbereiding op deze avond verzamel ik hieronder de lees, luister en kijktips over dit onderwerp:

To be continued

Video: Time Well Spent

4 reacties

Franklin Foer, auteur van ‘Ontzielde Wereld, de existentiële dreiging van Big Tech’ vandaag in de Volkskrant over hoe af te kicken van je mobieltje:

Via LinkedIn kreeg ik de tip van Brian Kragtwijk om de app Moment te gebruiken: “Ongemerkt tikken de minuten weg met het staren naar en klikken op het kleine scherm. De app Moment gaf me direct inzicht in mijn mobiel gedrag – van bijna gem.5 uur naar 2 uur per dag door mezelf weer aan te passen naar de oude situatie (werkprocessen). Thuis ook smartphone-vrije zone ingesteld – we hebben nog meer dialoog onderling.”

Michiel Piersma stuurde me via LinkedIn de tip om eens te kijken naar de video Look Up van Gary Turk (die ik zelf ook al eens heb gedeeld):

Simon Sinek on Millennials in the Workplace:

Beantwoord

Gezien de geweldige lijst met denkers hierboven en het prachtige project van Ritzo, past slechts bescheidenheid. In die bescheidenheid wijs ik dan maar nog even op Appen is het Nieuwe Roken, een wat vrolijkere kijk op de problematiek, met een zoektocht naar wat we kunnen leren van de geschiedenis van het roken om beter te appen (ook als gratis e-pub via technofilosofie.com)

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact