Persoonlijk gesprek met Dennis en Anna van Hemels Blauw

door Marco Derksen op 11 maart 2022

Nog net voor de kerstvakantie afgelopen jaar reed ik op een zonnige vrijdagochtend naar de Zeisterweg in Odijk voor een gesprek met Anna Garghetti en Dennis Ekelshot.

Anna en Dennis, beide werkzaam bij de Nationale Politie, hosten sinds maart 2021 de podcast Hemels Blauw waarvoor ze in gesprek gaan met collega’s, experts, enthousiastelingen, verschilmakers over passie, bevlogenheid, talent en innovaties. Wat is de waan van de dag, wat brengt de toekomst, en wat kunnen we leren van toen? Samen gaan ze op zoek naar mooie verhalen, met vragen uit verwondering. Voor hun negentiende uitzending had ik de eer om hun gast te zijn.

Alhoewel ik in het algemeen niet graag naar mijn eigen interviews luister, moet ik zeggen dat het een mooi gesprek is geworden. Een gesprek over de essentie van leiderschap bij digitale transformatie, het omarmen van complexiteit en onzekerheid, de mentale transformatie in de digitale netwerksamenleving en vooral ook over mijn eigen reis van de eeuw van mijn vader, naar de eeuw van mijn dochters.

Ik zou zeggen, neem een uurtje in de auto, tijdens het wandelen of het klussen thuis en luister ons gesprek terug via Spotify of Apple.

Voor geinteresseerden enkele shownotes:

Om te beginnen een link naar de podcasts waar ik graag naar luister en dan met name Cyberhelden, De Technoloog, De Tussenruimte van Ron van Es en Future Affairs van Wouters van Noort.

De digitale legacy van mij is te vinden via Flickr, Twitter, LinkedIn of deze blog en waarvan ik hoop dat de digitale archeologen dit over honderd jaar nog eens terugvinden.

Naast vakliteratuur, lezingen en podcasts laat ik mij graag inspireren door professionals buiten mijn eigen vakgebied. Dat doe ik oa door regelmatig een dagstage te lopen bij iemand uit mijn netwerk. Enkele dagstages die ik noemde tijdens het gesprek:

Als we het over literatuur hebben, dan heeft de zomergasten met Floris Alkemade mijn stapel boeken in de zomer compleet veranderd. Dankzij deze uitzending ging ik op zoek naar het nieuwe Westen waarbij mij het duidelijk is er geen rechte lijn is naar de toekomst.

Floris Alkemade over de kunst om van richting te veranderen:

Hoe weten de Hadza, een jagervolk in Tanzania, in de meest barre omstandigheden te overleven? Onderzoekers ontdekten dat zij op onbekend terrein een op het eerste gezicht chaotische route volgen. Op zoek naar voedsel lopen ze in verschillende richtingen afwisselend kortere en langere stukken, waarbij ze op sommige plekken blijven ‘hangen’ om intensief te zoeken. Deze instinctmatige strategie, die je ook ziet bij haaien, bijen en vogels, staat bekend als survival pattern of de ‘Lévy-vlucht’, naar de Franse wiskundige die het bestudeerde. Dat is waar verbeeldingskracht over gaat: cultuur en kunst. Anders kijken naar zaken!

Het accepteren dat we niet precies weten waar het naar toe gaat is wat ik iedereen graag gun. Het gaat om de reis die je samen maakt met de mensen om je heen en de kunst om daarbij ook van richting durven te veranderen. Enjoy de trip!

Anna en Dennis, nogmaals dank voor het mooie gesprek. Een nieuwe parel in mijn digitale legacy. Stel je voor, over honderd jaar zit een digitale archeoloog ons gesprek van 17 december 2021 terug te luisteren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact