De TussenRuimte (podcast)

door Marco Derksen op 28 januari 2022

Er is een voor en erna. Wat ervoor was weten we. Wat erna komt nog niet. We hangen er nu tussen in. Er was een samenleving voor de coronacrisis. Er komt een samenleving na deze crisis. Maar hoe die er uitziet, weten we nog (steeds) niet. Sterker, we kúnnen het niet weten als we dat wat we weten van ervoor niet loslaten. Loslaten van wat was en hopen en verbeelden van wat er nodig is. En intussen is er de zogenaamde ‘liminale’ periode. De tussenruimte.

Ron van Es, oprichter van de School for Purpose Leadership heeft dit thema gekozen voor een prachtige podcastserie De TussenRuimte. Twaalf gesprekken over de ‘liminale’ status in de samenleving waarin Ron zijn gasten slechts twee vragen stelt: Wat moeten we loslaten en wat kunnen we ons verbeelden?

De afgelopen weken heb ik geluisterd naar gasten van De TussenRuimte als Werner Schouten, voorzitter Jonge Klimaatbeweging, Desiree Bierlaagh, Practor Welzijn & Zorg, Wouter van Noort, wetenschapsjournalist bij NRC, Mariëtte Lusse, lector en onderzoeker kinderarmoede, Mark Woerde, founder Let’s Heal, Nienke Meijer, co-founder De Buitenboordmotor, Jaap Fris, founder We are Mindt — laboratorium voor een nieuwe economie en Ninotchka de Windt, filiaalhouder Jumbo in Rotterdam en bestuurslid Rotterdam Pride.


Vanmorgen luisterde ik naar het prachtige en inspirerende gesprek van Ron van Es met Ron Bormans, voorzitter college bestuur Hogeschool Rotterdam. Over de tussenruimte van de Duits-Amerikaans Joods filosofe en politiek denker Hannah Arendt, over hoe Bormans dit heeft omarmd naar zijn eigen omgeving, over Joseph Jaworski de oprichter van het American Leadership Forum en samen met Otto Scharmer grondlegger van Theory U, over Miles David en Jazz als leiderschap en uiteraard een verwijzing naar een prachtig essay van Bormans zelf: ‘Samen leven in de moderne samenleving‘. En dat mag ook worden gezegd, de podcast is op een prachtige manier gemonteerd door Ralph Stevens en geproduceerd door Achter de Maan Media.

Gasten die nog komen zijn Anneloes Smitsman, wetenschapper, systeem architect, founder Earthwise Centre, Hapé Smeele, fotograaf en uitgever en Kees Klomp, lector, co-founder Thrive.

Bron: ronvanes.medium.com

2 reacties

Profielfoto
van den Assem marianne op schreef:

Ha Marco, bedankt voor de tip. Ga zeker luisteren. Heel inspirerend. Zou iets prachtigs kunnen zijn voor onze studenten.
Marianne van den Assem

Beantwoord

Profielfoto
Corien op schreef:

Afl 9 met Ron Bormans.

Tot nu toe heb ik het aardig kunnen volgen. Deze aflevering vond ik mede door het gebruik van voor mij onbekende woorden wel even slikken. Waar ik wel aan moest denken bij het gesprek over personeeltekort, is dat de genoemde oplossingen betrekking hebben op de personeelsvraag van nu. Wat als we de vraag verminderen? Is het personeelstekort niet een gevolg van een bedrijvenoverschot en in het geval van de zorg, een gezondheidscrisis als gevolg van voedsel-en luchtinname.

Nog 3 afleveringen te gaan 😊

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact