Blog:

Naar welke podcasts luister jij?

door Marco Derksen op 18 juli 2019

Podcasts zijn nog nooit zo populair geweest in Nederland. Ruim 15 jaar na de introductie van de term podcast (2004, samentrekking van iPod en Broadcast) is het luisteren naar- en het maken van digitale audio-uitzendingen bezig met een revival. Uit een grootschalig onderzoek van MeMo² eerder dit jaar blijkt dat ruim 2 miljoen Nederlanders naar podcasts te luisteren.

Ook zelf ben ik al jaren luisteraar van met name zakelijke podcasts. Tot voor kort via de iOS-app van Downcast, maar daar was ik niet echt tevreden over. Op Twitter vroeg ik naar een geschikt alternatief. De beste podcast-apps voor de iPhone zijn volgens mijn volgers: Pocket Cast, Overcast en Castro. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Overcast en die bevalt vooralsnog prima!

Er zijn tal van lijsten met podcasts die de moeite waard zijn om te luisteren, denk daarbij aan de lijsten van Apple, BNR, VPRO en de Volkskrant. Voor wie net als ik ook regelmatig in de auto of trein zit en tijd heeft om te luisteren, kan ik de volgende podcasts over technologische ontwikkelingen aanraden (in willekeurige volgorde, laatste update december 2021):

Aanvullende suggesties zijn uiteraard meer dan welkom!

8 reacties

Beantwoord

Profielfoto
Ton in 't Veen op schreef:

Thx Marco. Zeer handig. Zo kom ik de files nuttig door.

Beantwoord

Beantwoord

Om de een of andere reden had ik steeds vaker problemen met Downcast (oa niet kunnen afspelen van podcasts). Vooralsnog erg tevreden over Overcast!

Ga Future of Health zeker toevoegen aan mijn lijst, dank!

Beantwoord

Dank! Momenteel gebruik ik vooral Apple Podcast. Helaas werkt Overcast (nog) niet op iOS13, dus… in de wachtstand 😉 Ik ga proberen.

Beantwoord

Profielfoto
Anders Floor op schreef:

Mooi lijstje Marco, een aantal had ik al op mijn lijstje staan, een aantal andere zijn nieuw voor me maar ga ik zeker eens luisteren.

Ik ben zelf wel fan van Nir and Far. Nir Eyal is een van de weinigen die lijkt te beseffen dat waardevolle podcasts niet altijd een half uur tot twee uur hoeven te duren (waar halen mensen de tijd vandaan?). Korte afleveringen van 5-6 minuten, ideaal als je even in de bus of wachtkamer zit.
https://podcasts.apple.com/us/podcast/nir-and-far-business-behaviour-and-the-brain/id1210590811

Beantwoord

Beantwoord

Hey Marco,

Wat leuk dat je mijn podcast noemt, Biohacking Impact 🙂
Na de overgang naar een nieuwe iPhone ben ik ook Overcast gaan gebruiken.
Heel fijn, met de slimme afspeellijsten en onderdrukking van stiltes.

Meestal luister ik losse afleveringen, maar ik heb een abbo op een aantal podcasts:
– Making Sense
– Nerdland
– Appels en Peren show

Groet,

Peter

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (966)
Contact