Dagstage bij Odyssey Momentum

door Marco Derksen op 17 december 2021

Deze zomer bracht Mark Zuckerberg via een interview in The Verge naar buiten dat hij van Facebook een ‘metaverse company’ wil maken. Op Twitter kwam al snel de vraag waarom de metaverse juist nu zo populair is en wat eigenlijk het verschil is met Second Life en andere virtuele werelden die we al jaren kennen. Zonder nu in detail in te gaan op de discussie die volgde, gaf ik in een tweet aan dat ik wel een dagje wilde stage lopen bij Odyssey van Rutger van Zuidam. Een uitnodiging van Rutger volgde al snel en zo was het vorige maand dan eindelijk zover dat ik voor een dagstage bij Odyssey naar Groningen trok.

Het werd een deepdive in de wereld van web3, metaverse, tokens, nft’s en dao’s met mooie gesprekken over hoe deze ontwikkelingen een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Over hoe Odyssey Momentum daarin de ruimte kan bieden om verhalen te laten samen komen voor het nieuwe toekomstverhaal waar velen naar op zoek zijn. Over de ‘space between stories’ zoals Charles Eisenstein het zo mooi noemt. En over de inspiratie die Rutger heeft opgedaan uit de wereld van SF en games. Voor geinteresseerden een kort verslag.

Om een beetje op tijd in Groningen te zijn, vertrok ik die vrijdagochtend al vroeg met de trein vanuit Arnhem. Het was een prachtige dag en ik besloot vanaf station Groningen te wandelen naar de Westerhaven. Odyssey heeft daar op de zevende verdieping van de Westertoren haar kantoor. Een fijne werkplek met geweldig uitzicht over de stad Groningen. Op het kantoor zijn enkele collega’s van Rutger aanwezig en na een korte kennismaking en een bak koffie, gaan wij naar onze werkplek voor de dag.

Groninger Rutger van Zuidam is een jonge techondernemer die ik nog ken uit zijn tijd als adviseur nieuwe media bij de Hanze hogeschool waar hij aan de basis stond van Hanze.nl 2.0. Sindsdien hebben we eigenlijk altijd contact gehouden en heb ik op afstand kunnen volgen hoe hij zich steeds meer ontwikkelde tot één van de autoriteiten op het gebied van blockchain en crypto currency. In 2016 startte hij met Odyssey (voorheen DutchChain), een startup dat destijds als missie had de samenleving te verbeteren door middel van op blockchain gebaseerde oplossingen.

Rutger bouwt samen met zijn team al sinds 2020 vanuit Odyssey aan Momentum, een open source web3-metaverse-stack voor online samenwerking. Min of meer uit noodzaak ontstaan omdat de jaarlijkse Odyssey hackathon met duizenden internationale deelnemers door corona-maatregelen niet fysiek door kon gaan. Momentum is inmiddels een indrukwekkend platform dat gebruik maakt van 3D technieken uit de online gamewereld om teams, track eigenaren, coaches (Jedi) en toeschouwers bij elkaar te brengen in een virtuele omgeving. Over Momentum en vooral zijn visie op de metaverse heeft Rutger een meer dan lezenswaardig draadje op Twitter gedeeld.

Om 11 uur heeft Rutger een videogesprek met Rutger van der Tas en Alexi Yovanoff. Van der Tas is kunstenaar en heeft Rutger geintroduceerd bij Yovanoff die mede-oprichter is van SportsIcon.com, een nft-platform om fans te verbinden met exclusieve sportcontent. Het is vooral een kennismakingsgesprek waarbij mogelijke samenwerkingen worden verkend. Heel bijzonder om zo’n gesprek tussen twee innovatieve startups mee te mogen maken waarbij ik misschien wel het meest onder de indruk was over hoe Rutger tijdens het gesprek actuele feiten en cijfers verifieert via platformen als OpenSea, Crunchbase, Copperlaunch en Coinmarketcap.

En alhoewel ik toch redelijk ben ingelezen op onderwerpen als web3, metaverse, tokens, nft’s en dao’s, moet ik eerlijk bekennen dat ik niet alle details van het gesprek tussen Rutger en Alexi heb kunnen volgen. Na afloop reflecteren we op het gesprek en gaan we in op de vele vragen die ik nog heb. Over de visie van Rutger op hoe Odyssey Momentum zich als open source verder zal ontwikkelen, over de relatie met eventuele samenwerkingspartners en vooral over de mogelijkheden van tokens (en het verschil met aandelen) voor participanten.

Tijdens een heerlijke Thaise lunch die Rutger via thuisbezorgd heeft geregeld, verlegt het gesprek zich steeds meer naar een discussie over web3 en de kansen die het biedt voor de maatschappelijke opgaven waar we vandaag de dag voor staan. Web3 wordt door velen gezien als de volgende fase van het internet waarbij veel van de weeffouten van het huidige internet of web2 worden voorkomen door zaken decentraal te regelen. Web3 (decentrale internet) verschilt daarmee van het eerder door Tim Berners-Lee geponeerde web 3.0 (semantische web).

Aan de hand van de illustratie ‘self sovereign identity‘ bespreken we de maatschappelijke uitdagingen en hoe open source web3-metaverse-stack als Odyssey Momentum daarin van nut kan zijn. Over de zoektocht naar het nieuwe toekomstverhaal dat nodig is om mensen te laten samenwerken aan deze uitdagingen.

Ooit boden religies en ideologieën houvast, maar op dit moment lijken we gedesoriënteerd rond te dolen zonder nog een collectief doel voor ogen te hebben. Een gedesorienteerde samenleving staat open voor nieuwe verhalen. Dat kan een bedreiging zijn voor de samenleving zoals we hebben kunnen zien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de Brexit maar ook in Nederland met de opkomst van de populistische partijen. Het biedt echter ook kansen. Ik vertel Rutger over het boek ‘Echt nep‘ waarin ik vooral ook kansen zie die synthetische media en web3 bieden om te komen tot een collectief toekomstverhaal.

Rutger vertelt hoe games hem hebben geinspireerd om te komen tot het huidige Odyssey Momentum en dat deze een manier biedt om collectief nieuwe verhaallijnen voor de toekomst te verkennen. Als voorbeeld verwijst hij naar het recent gelanceerde Star Citizen van Robert Space Industries. Een indrukwekkende 3D-game waarin de spelers met elkaar samen de verhaallijn vormgeven. We gaan van instituties naar communities waarin de waarde die de leden met elkaar creëren in handen blijft van het collectief.

Er ontstaat een prachtige filosofische discussie over de vraag of er wel één groot toekomstverhaal is of dat het juist heel veel toekomstverhalen zijn die elkaar al dan niet versterken. Kunnen we dat uberhaupt sturen of gebeurt het gewoon? Als we Thijs Homan mogen geloven dan zijn veranderingen niet te managen en moeten we goede ideeën vooral de ruimte geven. Een andere vraag is of we wel in een rechte lijn van het oude naar het nieuwe toekomstverhaal kunnen zonder die laatste te kennen? Steeds meer komen we er achter dat het onmogelijk is om van A naar B te komen met de spelregels van A. Het is uberhaupt maar de vraag of we B en de spelregels van B al voldoende kennen. Floris Alkemade stelt zelfs dat als nog niet bekend is waar je naartoe moet, het volgen van een rechte lijn een dodelijke strategie is die niet van intelligentie maar van een gebrekkig waarnemeningsvermogen getuigt.

Eén ding is zeker, we hebben het over een paradigma- of systeemverandering en die zal niet eenvoudig zijn. Volgens velen zitten we op dit moment in de tussenruimte zoekend naar een nieuwe toekomstverhaal. Of zoals Charles Eisenstein het zo mooi zegt in de video met Carl Sagan: ‘A learning journey that navigates the transition from an old story, through the space between stories, to a new story‘. Eisenstein sprak ook de introductievideo in voor Odyssey Polaris 2019. Zeker even kijken!

Terwijl ik mijn verslag van de dag aan het uitwerken ben, roept iedere nieuwe zin die ik schrijf weer nieuwe vragen op. Dit verslag doet geen recht aan de gesprekken die ik met Rutger heb gevoerd en we besluiten dan ook dat we samen een artikel of blog gaan schrijven waarin we onze gedachten over hoe web3 en dan meer specifiek Odyssey Momentum de brug zou kunnen slaan van web3 naar web2, van het nieuwe naar het oude verhaal. Dus niet in een smalle lijn van A naar B, maar via een brede brug van B naar A.

Mooie take away van Rutger: “digitale transformatie zonder essentiële paradigmaverschuiving leidt alsnog tot meer van hetzelfde. Alleen vanuit het nieuwe essentiële paradigma kan de transformatie daadwerkelijk werkelijk vanuit de toekomst aansluiten bij de tijd.”

In de trein terug naar Arnhem duizelt het mij nog steeds, maar één ding is zeker: ik heb tijdens deze dagstage een glimp gezien van de toekomst van het internet. Rutger nogmaals dank voor de inspiratie, het was een topdag!

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact