Blog:

Einde transformatie ziekenhuis Bernhoven?

door Marco Derksen op 9 december 2021

En dan lijkt de transformatie van Ziekenhuis Bernhoven op de valreep toch te struikelen. Tien jaar nadat Peter Bennemeer begon aan de droom van Bernhoven, maakt vandaag zijn opvolger Geert van den Enden per direct plaats voor interim-directeur Hans Feenstra (oud-bestuurder Martini Ziekenhuis).

Ziekenhuis Bernhoven heeft een toekomstvisie: geen standaard ziekenhuis meer zijn maar groeien naar een gezondheidsorganisatie waarbij kwaliteit van zorg, vooral preventie en de patiënt centraal staan. Betere zorg door minder zorg.

Volgens de eerste berichten op Skipr, Omroep Brabant en Brabants Dagblad zit ziekenhuis Bernhoven in financiële problemen. De interim-directeur schrijft op korte termijn een masterplan met scenario’s voor de “toekomst op de korte- en middellange termijn”, aldus Bert Pauli, voorzitter van de raad van commissarissen op Skipr.

Gezien de eerdere kritiek van Hans Feenstra in het FD over de transformatie van Bernhoven, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de transformatie zal worden doorgezet. Of juist wel, maar dan na een stevig gesprek met de zorgverzekeraars? In ieder geval een opmerkelijke keuze van Bert Pauli, oud gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en sinds begin dit jaar voorzitter van raad van commissarissen in Bernhoven, om juist Feenstra te kiezen als interim voor Bernhoven.

Het Bernhoven ziekenhuis in Uden heeft het net als veel andere ziekenhuizen op dit moment financieel moeilijk. De kosten stijgen meer dan de omzet, alleen gaat dit bij Bernhoven blijkbaar sneller dan in andere ziekenhuizen. “Onze strategie is dat we alleen noodzakelijke zorg leveren die de kwaliteit van leven echt verbetert. Dan maak je minder omzet, want je krijgt alleen zorg vergoed die je levert.” aldus Pauli tegen Omroep Brabant. Hoe groot de financiële problemen van het ziekenhuis precies zijn kan Pauli niet zeggen. Wel geeft hij aan dat het vooral de indirecte kosten zijn die toegenomen zijn, dat zijn kosten die niet direct aan het bed maar in de organisatie gemaakt worden.

Volgens Pauli speelt de obligatieregeling geen rol bij de financiële problemen. Hierbij kunnen medewerkers, inwoners uit de regio en bedrijven investeren in het ziekenhuis. De regeling is een ‘groot succes’ maar het geld kan helaas niet ingezet worden voor de huidige problemen. Het wordt nu gebruikt om leningen bij de bank af te betalen.

Tegen het Brabants Dagblad meldt Pauli dat het juist de nieuwe strategie van ‘betere zorg door minder zorg’ is dat Bernhoven in de problemen heeft gebracht. Het streven naar uitsluitend ‘zinnige zorg’, minder behandelingen en tevreden patiënten zorgt mede voor de huidige problemen.

“De omzet staat onder druk omdat er minder inkomsten zijn door minder behandelingen. Als dan tegelijkertijd de kosten stijgen waarvoor we niet worden vergoed heb je een probleem. Dat hou je als ziekenhuis niet lang vol. Nee, Bernhoven staat niet op omvallen en de situatie is ook niet bedreigend, maar er moet wel wat gebeuren.” aldus Pauli.

De ingezette koers staat daarbij niet ter discussie, aldus Pauli tegen Brabants Dagblad. Wel moeten er nieuwe gesprekken gevoerd worden met de zorgverzekeraars die afgelopen jaren het beleid van Bernhoven steunden met miljoenengaranties vanwege de dalende omzet maar blijkbaar was dat niet genoeg. Pauli denkt dat er vooral op indirecte kosten – in de organisatie, niet in de zorg – geld bespaard kan worden.

Het zou jammer zijn als de ingezette transformatie van Bernhoven niet wordt doorgezet. We zien het vaker, systeemveranderingen hebben nu eenmaal tijd nodig en als het dan een keer moeilijk gaat is de reflex vaak om terug te keren naar het oude. Denk bijvoorbeeld aan de bestuurscrisis Hollandse Kroon. We gaan het volgen, ik hoop echt dat de nieuwe leiders van Bernhoven ‘de ballen’ hebben om juist nu door te pakken!

12 reacties

Beantwoord

Zorgverzekeraars spelen een sleutelrol in het terugdringen van onnodige zorg en daarbij gebruiken ze Bernhoven als uithangbord. Nu het financieel slecht gaat in Uden mogen ze daarom wel wat minder op hun strepen staan aldus Maarten van Helvoirt in BD:
https://www.bd.nl/oss-e-o/zorgverzekeraars-mogen-best-wat-minder-streng-zijn-voor-voorbeeldziekenhuis-bernhoven~a02bf23a/

Zie ook dit draadje op Twitter:

Beantwoord

Bernhoven haalt door covid de afgesproken kostenreductie niet, terwijl de omzet wel daalt. Onderhandelingen met VGZ over een nieuw meerjarencontract zijn door covid vertraagd. Ook bij andere kleinere regionale ziekenhuizen hangen de meerjarenafspraken in de coronacrisis als een molensteen om de nek. ‘Regionale ziekenhuizen worden uitgeknepen’ aldus Geert van den Enden enkele maanden terug tegen Zorgvisie (pdf).

Beantwoord

Beantwoord

Interim-bestuurder Hans Feenstra uitte stevige kritiek op de koers van ‘zinnige zorg’ die Bernhoven is ingeslagen. ‘Betere zorg door minder zorg’ was jarenlang het motto en Bernhoven beschouwde zich daarmee als een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederland. Maar volgens Feenstra is het ziekenhuis mede daardoor in de problemen gekomen. “Want als je tien procent minder behandelingen doet is het niet zo dat je daarmee je budget met tien procent kunt verlagen”, zei hij. Vaste lasten zoals gebouwen en apparatuur blijven namelijk hetzelfde. “Het is dus heel raar dat als je tien procent minder patiënten behandelt je ook tien procent minder geld krijgt”, zei Feenstra. Ook de zorgverzekeraars zien dat volgens hem in en gaan meedenken over een oplossing.

Vooruitlopend daarop moet het personeel bij Bernhoven voortaan veel beter gaan registreren welke handelingen er precies worden uitgevoerd. Omdat het ziekenhuis van de verzekeraars een vast bedrag kreeg uitgekeerd en alle personeel in loondienst is, wordt volgens Feenstra onvoldoende goed bijgehouden wat er per patiënt wordt gedaan. “Misschien is dat goed voor de patiënt maar wij lopen daardoor misschien wel een vergoeding mis”, aldus de directeur. “Dat moet heel snel op orde komen.”

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Zie ook reactie Peter Bennemeer:
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6896500503497568256/

“Het artikel van Maarten van Helvoirt, in tegenstelling tot een eerder verschenen artikel, geeft een meer gebalanceerd beeld over Bernhoven en belangrijker de zo noodzakelijke beweging naar zinnige zorg, of zoals het in het nieuwe regeerakkoord is verwoord Passende Zorg.

Bernhoven heeft te maken met twee uitdagingen. De eerste is het daadkrachtig aanpakken van de juiste uitvoering van een bewezen strategie. Plat gezegd het snel terug dringen van de overhead kosten die in de laatste jaren kennelijk uit de pas is gaan lopen. Iets waar ze eerder bewezen goed toe in staat te zijn. Iets waar ze zelf 100% invloed op hebben en dus ook gaat lukken.

De tweede uitdaging ligt buiten hun invloed sfeer. Te weten het doorontwikkelen en aanpassen van het in de zorg gehanteerde bekostigingsmodel. Het huidige bekostigingsmodel beloond de verkeerder prikkels (o.a. productie)en resulteert in verschotting. Een noodzakelijke aanpassing om Passende Zorg nationaal succevol op te schalen.

Laten we hopen dat de aandacht die Bernhoven krijgt bijdraagt bij het aanpakken en vooral ook doorpakken naar een toekomst bestendig bekostigingsmodel. En daarmee Passende Zorg een nationaal succes wordt.
En dat het niet goed uitvoeren van een strategie iets anders is dan een niet juiste strategie.”

Beantwoord

Peter Bennemeer: “Het kan niet zo zijn dat je wanneer je het juiste doet voor de patiënt, je wordt gestraft door het systeem”.

Een interessante podcast van SKIPR en Zorgvisie over Bernhoven met medewerking van Peter Bennemeer (oud bestuurder), Joël Gijzen (zorgverzekeraar CZ) en Xander Koolman (gezondheidseconoom).

Beantwoord

Ziekenhuis Bernhoven in Uden, dat van een bescheiden streekziekenhuis was opgeklommen tot een lichtend voorbeeld voor de gehele Nederlandse zorg, zit zwaar in de financiële problemen. 20 miljoen euro tekort, 120 mensen die eruit moeten, een noodplan met verzekeraars. Wat ging er mis en hoe moet het wel?

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-bernhoven-ziekenhuis-lichtend-voorbeeld-voor-de-hele-zorg-zit-diep-in-de-problemen-wat-ging-er-mis-en-hoe-moet-het-wel~b4acd537/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact