Blog:

Einde transformatie ziekenhuis Bernhoven?

door Marco Derksen op 9 december 2021

En dan lijkt de transformatie van Ziekenhuis Bernhoven op de valreep toch te struikelen. Tien jaar nadat Peter Bennemeer begon aan de droom van Bernhoven, maakt vandaag zijn opvolger Geert van den Enden per direct plaats voor interim-directeur Hans Feenstra (oud-bestuurder Martini Ziekenhuis).

Ziekenhuis Bernhoven heeft een toekomstvisie: geen standaard ziekenhuis meer zijn maar groeien naar een gezondheidsorganisatie waarbij kwaliteit van zorg, vooral preventie en de patiënt centraal staan. Betere zorg door minder zorg.

Volgens de eerste berichten op Skipr, Omroep Brabant en Brabants Dagblad zit ziekenhuis Bernhoven in financiële problemen. De interim-directeur schrijft op korte termijn een masterplan met scenario’s voor de “toekomst op de korte- en middellange termijn”, aldus Bert Pauli, voorzitter van de raad van commissarissen op Skipr.

Gezien de eerdere kritiek van Hans Feenstra in het FD over de transformatie van Bernhoven, lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de transformatie zal worden doorgezet. Of juist wel, maar dan na een stevig gesprek met de zorgverzekeraars? In ieder geval een opmerkelijke keuze van Bert Pauli, oud gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en sinds begin dit jaar voorzitter van raad van commissarissen in Bernhoven, om juist Feenstra te kiezen als interim voor Bernhoven.

Het Bernhoven ziekenhuis in Uden heeft het net als veel andere ziekenhuizen op dit moment financieel moeilijk. De kosten stijgen meer dan de omzet, alleen gaat dit bij Bernhoven blijkbaar sneller dan in andere ziekenhuizen. “Onze strategie is dat we alleen noodzakelijke zorg leveren die de kwaliteit van leven echt verbetert. Dan maak je minder omzet, want je krijgt alleen zorg vergoed die je levert.” aldus Pauli tegen Omroep Brabant. Hoe groot de financiële problemen van het ziekenhuis precies zijn kan Pauli niet zeggen. Wel geeft hij aan dat het vooral de indirecte kosten zijn die toegenomen zijn, dat zijn kosten die niet direct aan het bed maar in de organisatie gemaakt worden.

Volgens Pauli speelt de obligatieregeling geen rol bij de financiële problemen. Hierbij kunnen medewerkers, inwoners uit de regio en bedrijven investeren in het ziekenhuis. De regeling is een ‘groot succes’ maar het geld kan helaas niet ingezet worden voor de huidige problemen. Het wordt nu gebruikt om leningen bij de bank af te betalen.

Tegen het Brabants Dagblad meldt Pauli dat het juist de nieuwe strategie van ‘betere zorg door minder zorg’ is dat Bernhoven in de problemen heeft gebracht. Het streven naar uitsluitend ‘zinnige zorg’, minder behandelingen en tevreden patiënten zorgt mede voor de huidige problemen.

“De omzet staat onder druk omdat er minder inkomsten zijn door minder behandelingen. Als dan tegelijkertijd de kosten stijgen waarvoor we niet worden vergoed heb je een probleem. Dat hou je als ziekenhuis niet lang vol. Nee, Bernhoven staat niet op omvallen en de situatie is ook niet bedreigend, maar er moet wel wat gebeuren.” aldus Pauli.

De ingezette koers staat daarbij niet ter discussie, aldus Pauli tegen Brabants Dagblad. Wel moeten er nieuwe gesprekken gevoerd worden met de zorgverzekeraars die afgelopen jaren het beleid van Bernhoven steunden met miljoenengaranties vanwege de dalende omzet maar blijkbaar was dat niet genoeg. Pauli denkt dat er vooral op indirecte kosten – in de organisatie, niet in de zorg – geld bespaard kan worden.

Het zou jammer zijn als de ingezette transformatie van Bernhoven niet wordt doorgezet. We zien het vaker, systeemveranderingen hebben nu eenmaal tijd nodig en als het dan een keer moeilijk gaat is de reflex vaak om terug te keren naar het oude. Denk bijvoorbeeld aan de bestuurscrisis Hollandse Kroon. We gaan het volgen, ik hoop echt dat de nieuwe leiders van Bernhoven ‘de ballen’ hebben om juist nu door te pakken!

5 reacties

Beantwoord

Zorgverzekeraars spelen een sleutelrol in het terugdringen van onnodige zorg en daarbij gebruiken ze Bernhoven als uithangbord. Nu het financieel slecht gaat in Uden mogen ze daarom wel wat minder op hun strepen staan aldus Maarten van Helvoirt in BD:
https://www.bd.nl/oss-e-o/zorgverzekeraars-mogen-best-wat-minder-streng-zijn-voor-voorbeeldziekenhuis-bernhoven~a02bf23a/

Zie ook dit draadje op Twitter:

Beantwoord

Bernhoven haalt door covid de afgesproken kostenreductie niet, terwijl de omzet wel daalt. Onderhandelingen met VGZ over een nieuw meerjarencontract zijn door covid vertraagd. Ook bij andere kleinere regionale ziekenhuizen hangen de meerjarenafspraken in de coronacrisis als een molensteen om de nek. ‘Regionale ziekenhuizen worden uitgeknepen’ aldus Geert van den Enden enkele maanden terug tegen Zorgvisie (pdf).

Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (774)
Contact