Blog:

Peter Bennemeer over de transformatie van ziekenhuis Bernhoven

door Marco Derksen op 28 april 2021

Kreeg vandaag op Twitter het advies van Ronald van den Hoff om het boek ‘De Ingreep‘ van Peter Bennemeer te lezen. Bennemeer was van 2011 tot en met 2017 als bestuurder van Bernhoven verantwoordelijk voor de transformatie van het algemeen regionale ziekenhuis in Uden. Hij beschrijft hoe hij te werk is gegaan, als buitenstaander, afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij deelt zijn verbazing over het ontbreken van deugdelijke managementinformatie, over de complexe kluwen van belangengroepen die een ziekenhuis is en over de cultuur van wantrouwen die hij aantreft. Hij vertelt hoe hij de belangrijkste zorgverzekeraars verleidt om een langjarig contract met Bernhoven aan te gaan, hoe 100 kwaliteitsinitiatieven tot minder zorg leiden en hoe hij de medisch specialisten in het ziekenhuis in loondienst weet te krijgen. En als hij na de diagnose kanker zelf tweemaal in het ziekenhuis terecht komt, komt het tot een leerzame blik vanuit patiëntperspectief.

Helaas is het boek op dit moment niet verkrijgbaar en wordt de volgende druk pas begin juni volgende week verwacht. Reden om dan maar online te zoeken naar wat er over het boek al is te lezen, luisteren en kijken.

Als eerste het persbericht van uitgever Simon Broersma waarin het boek ‘De Ingreep’ nadrukkelijk wordt neergezet als leesboek. Voor de geïnteresseerde leek, die meer wil begrijpen van de dynamiek in een maatschappelijke sector die steeds belangrijker wordt. Bennemeer laat volgens het persbericht zien hoe het spel tussen ziekenhuis, zorgverzekeraars en medisch specialisten gespeeld wordt, hoe de befaamde ‘perverse prikkels’ in het ziekenhuis werken, hoe de strijd om geld wordt gestreden en waarom minder zorg doorgaans een beter idee is dan meer.

Het boek krijgt terecht veel aandacht in de media waaronder de volgende recensies:

Ook staan er inmiddels een aantal podcasts online die de moeite waard zijn om terug te luisteren:

Afgelopen week was Peter Bennemeer gast in het tv-programma WNL Op Zondag waarin hij pleit voor het stoppen met onzinnige zorg:

En tot slot een kort interview van mediabedrijf Bohn Stafleu van Loghum met Peter Bennemeer over het boek De Ingreep:

Boek inmiddels besteld dus verwacht begin juni een korte update van deze blog over wat ik zelf vind van het boek alhoewel ik niet verwacht dat die veel zal afwijken van de hierboven genoemde recensies.

21 reacties

Eind 2019 (ruim voordat het boek is gepubliceerd), stelt Jaap van den Heuvel dat het experiment Bernhoven lijkt mislukt:
https://www.skipr.nl/blog/experiment-bernhoven-lijkt-mislukt/

Ook anderen ziekenhuisbestuurders zetten hun vraagtekens bij de geclaimde prestaties van Bernhoven:
https://fd.nl/achtergrond/1326985/ziekenhuis-bernhoven-lichtend-voorbeeld-voor-de-zorg-of-niet-qpe1canNYGgM

Opmerkelijk dat daar verder weinig over valt te lezen!? Let wel, het zijn kritieken die zijn geplaatst voor het verschijnen van het boek en de evaluatie van het CPB.

Beantwoord

Wim van Harten , bestuurder in Rijnstate, blijft bij zijn standpunt:

Beantwoord

Ook hier kritische discussie over Bernhoven:

Beantwoord

Ad Verbrugge namens De Nieuwe Wereld in gesprek met voorzitter van de raad van bestuur van NZa Marian Kaljouw waarin ze oa in gaat op de transformatie van Bernohoven:

Beantwoord

Zie ook:
http://klantgerichtondernemen.blogspot.com/2021/05/de-ingreep-betere-zorg-door-minder-zorg.html

En dan met name de PS waarin Sjors van Leeuwen ingaat op enkele kritieken op de aanpak van ziekenhuis Bernhoven:

In 2019 kwamen er kritische reacties van andere ziekenhuisbestuurders op het door ziekenhuis Bernhoven geclaimde succes. Zo noemde Jaap van den Heuvel, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Rode Kruis Ziekenhuis, het een mislukt experiment in een artikel op Skipr.

Wim van Harten, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, zette samen met Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis in Groningen, in 2019 vraagtekens bij de geclaimde krimp van 16% in een artikel met het FD. Want, zo lezen we: ‘Dit verhaal krijgen andere ziekenhuizen steeds voorgehouden als argument om akkoord te gaan met krimpscenario’s’.

Deze eerste reacties lijken precies aan te geven waar het aan schort in de zorg.

Onderzoek van CPB, IQ healthcare en NZa laat zien, met alle gebruikelijke mitsen en maren bij zo’n onderzoek, dat er duidelijke verbeterresultaten zijn behaald door ziekenhuis Bernhoven en Beatrixziekenhuis, zoals vermeld in het onderzoeksrapport (juni 2020) en boek (april 2021).

Beantwoord

Een jaar geleden werd ziekenhuis Bernhoven in Uden overspoeld door coronapatiënten. Het wist code zwart op het nippertje af te wenden. Hoe anders gaat het nu. Als misschien wel enige ziekenhuis slaagde Bernhoven er afgelopen maanden in de reguliere zorg volledig draaiende te houden. Het Brabantse ziekenhuis neemt nu zelfs coronapatiënten uit andere delen van het land over. Hoe doen ze dat?

https://www.ad.nl/gezond/veel-ziekenhuizen-hebben-het-zwaar-maar-bernhoven-in-uden-neemt-zelfs-coronapatienten-over~a29d23c7/

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

In dit webinar gaat Niels van Tent van Ebbinge in gesprek met Peter Bennemeer over radicale verandering in de zorg. Ebbinge bemiddelt bestuurders en toezichthouders voor zorgorganisaties. Opvallend vaak solliciteren kandidaten die geen ervaring in de zorg hebben. Veelal intrinsiek gemotiveerd bij te dragen en kennis en ervaring van buiten in te zetten, maar soms ook om te laten zien dat het allemaal beter kan. Dit leidt tot grote irritatie in de zorg zelf; er wordt gewezen op de complexiteit van de zorg. Niels van Tent is van mening dat ‘kruisbestuiving’ – inzet van kennis en ervaring uit andere sectoren – wel kan werken in de zorg. Met de juiste mindset.

Erg mooi gesprek waarin ik met name het deel over leiderschap en de rol van toezichthouders erg interessant vond. Dat aspect miste in het boek.

https://www.ebbinge.nl/artikel/radicale-verandering-zorg/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact