Over complexe systemen, zwarte zwanen, anti-fragiliteit en skin in the game

door Marco Derksen op 7 mei 2020

Heel af en toe wordt je gegrepen door een boek, een artikel of een interview. Deze week had ik dat met het gesprek tussen Mark Tuitert en Bert Slagter over hun gezamenlijke fascinatie voor het werk van Nassim Nicholas Taleb. Over complexe systemen, zwarte zwanen, anti-fragiliteit en skin in the game. En dat allemaal in het licht van de coronacrisis en vastgelegd in twee podcasts van in totaal bijna twee uur. In het eerste deel gaat het wat meer over het werk van Taleb, in het tweede deel over de weg uit Covid-19. Absolute aanrader!

Nassim Nicholas Taleb (1960) is een Libanees-Amerikaanse auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar. Zijn boeken The Black Swan (2007), Antifragile (2012) en Skin in the Game (2018) hebben een filosofische inslag en draaien om de invloed van geluk en toeval in het algemeen en in de derivatenhandel in het bijzonder. Moet eerlijk bekennen dat ik inmiddels een aantal pogingen heb gedaan om zijn boeken te lezen. Met The Black Swan is dat gelukt, met Antifragile en Skin in the Game kom ik niet veel verder dan delen van het boek. Heb het al eens eerder gezegd, Taleb schrijft zoals hij denkt, het schiet alle kanten op en zijn verhaallijn is daardoor moeilijk te volgen. Maar zijn kernboodschap over zwarte zwanen, antifragiliteit en skin in the game is helder en een must voor iedereen om er over na te denken.

In mijn colleges heb ik het regelmatig over het werk van Taleb. Over de toenemende complexiteit van de hyperconnected samenleving en de toenemende onvoorspelbaarheid of onzekerheid. Het aantal zwarte zwanen – gebeurtenissen die niet zijn te voorspellen – neemt in die hyperconnected wereld toe. Denk daarbij aan de gevolgen van 9/11 of nu de gevolgen van de Covid-19 uitbraak. Let wel, niet deze gebeurtenissen zelf maar het domino-effect in het complexe systeem is de zwarte zwaan. Terroristische aanslagen en pandemieen staan al jaren als mogelijke risico’s in het nationale veiligheidsprofiel. Zoals gezegd, wie wel eens een poging heeft gedaan om de boeken van Taleb te lezen weet hoe complex de materie is. Ik was dan ook erg enthousiast over de heldere uitleg door Bert Slagter in zijn gesprek met Mark Tuitert over misschien wel het belangrijkste thema van dit moment, hoe gaan we om met complexe systemen?

Podcasts:

Zie ook:

2 reacties

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact