Ontgroeven: sleutels tot antifragiel organiseren

door Marco Derksen op 8 mei 2021

Nassim Taleb is al jaren één van mijn helden als het gaat om anders denken over de samenleving. Taleb heeft mij met zijn boeken De zwarte zwaan, Antifragiel en Skin in the game weten te inspireren. Helaas is het geen makkelijke schrijver waardoor zijn boeken maar moeilijk toegankelijk zijn. Al vaker heb ik gedacht dat er eigenlijk een boek zou moeten komen waarin het werk van Taleb toegankelijker wordt gemaakt voor een groter publiek.

Daarmee wil ik niet zeggen dat Kees Tillema met zijn laatste boek ‘Ontgroeven: Heilzame effecten van ruwe behandelingen in organisaties‘ een toelichting op het werk van Taleb heeft geschreven, daarmee doe ik Tillema te kort, maar het komt aardig in de buurt van waar ik al jaren op zat te wachten. Een meer toegankelijk boek over de ongemakkelijke boodschap dat de toekomst niet maakbaar is en dat we in toenemende mate complexiteit en onzekerheid moeten omarmen. Als samenleving, maar ook als organisatie en individu.

Kees Tillema, firmant van Het Zuiderlicht Managementadviseurs en hoofddocent management accounting & control aan de Rijksuniversiteit van Groningen, stelt zich in Ontgroeven de vraag hoe organisaties en leiders zich kunnen ontwikkelen wanneer ze juist gebruik maken van het onverwachte, het ongeplande en de volatiliteit van alledag. Kortom, hoe kunnen ze antifragiel organiseren? Hij werkt deze vraag uit aan de hand van twaalf sleutels, waarbij inspiratie is ontleend aan Nassim Taleb, de grondlegger van het antifragiele gedachtegoed.

Het boek mist bewust de voorzichtigheid van een wetenschappelijke insteek, want is vooral geschreven voor lezers die creatieve risico’s willen nemen. Geïnteresseerden die liever jongleren met tot niets verplichtend managementjargon, kunnen beter andere boeken lezen aldus Tillema.

De twaalf sleutels tot antifragiel organiseren volgens Tillema zijn:

 • Skin in the game
 • Kleine, zelfstandige eenheden
 • Lokale besluitvorming
 • Kleine fouten versus grote fouten
 • Intelligent knutselen
 • Via negativa
 • Milde stress
 • Werken met vuistregels
 • Optionaliteit
 • Redundantie
 • Positieve asymmetrie
 • Voorliefde voor volatiliteit

Daarmee geeft Tillema in het eerste deel van het boek een mooi overzicht van de belangrijkste aanwijzingen uit het werk van Taleb. Aanwijzingen die we als organisatie of individu kunnen inzetten om sterker te worden van het onverwachte.

In het tweede deel van het boek ontwikkeld Tillema op basis van de twaalf sleutels een aantal baanbrekende ideeën voor antifragiel organiseren vanuit de vraag: wat als alles mogelijk was? Hiervoor duikt Tillema wat dieper in zeven vraagstukken die in veel organisaties steeds de kop op blijven steken:

 • Wendbaarheid en flexibiliteit
 • Loyaliteit, betrokkenheid en verantwoordelijkheid
 • Onderling vertrouwen
 • Beheersdrift en regelzucht
 • Duurzame inzetbaarheid
 • Intern ondernemerschap
 • Strategie

In het derde en laatste deel gaat Tillema dieper in op een aantal persoonlijke, psychologische kwaliteiten die nodig zijn om te kunnen werken in een context die baat heeft bij wanorde. Tillema zoekt in dit deel een antwoord op vraag: wat vraagt antifragiel organiseren van de betrokkenen? Hij beschrijft daarbij de volgende eigenschappen:

 • Compassie
 • Onverschilligheid
 • Verbeeldingskracht
 • Eigenzinnigheid
 • Rebelsheid

Een boek vol met gedachte-experimenten om antifragieler te organiseren. Meer toegankelijk dan de boeken van Nassim Taleb zelf en wat meer toegespitst op organisaties. Een lezenswaardig en inspirerend boek voor alle leiders van vandaag en morgen!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact