Blog:

Leestip voor Mark Rutte: Antifragiel van Nassim Nicholas Taleb

door Marco Derksen op 3 september 2013

Trendwatchers roepen het al jaren, de tijd is voorbij dat we 40 jaar in dezelfde organisatie werkzaam zijn en we precies weten wat we volgend jaar verdienen en hoeveel we aan pensioen ontvangen. Ook Mark Rutte ging gisteren in zijn H.J. Schoo-lezing in op het wegvallen van zekerheden in ons leven. De zekerheid van een gegarandeerd pensioen, de zekerheid dat het eigen huis altijd meer waard wordt en de zekerheid dat je kinderen het beter gaan krijgen dan jijzelf. Socioloog en filosoof Zygmunt Bauman noemt het de vloeibare samenleving. Een samenleving waarin we moeten leren omgaan met veranderingen en onzekerheden. De vraag is alleen hoe?

Afgelopen week werd ik gewezen op Antifragiel, het nieuwe boek van Nassim Nicholas Taleb. Taleb kennen we vooral van zijn bestseller De Zwarte Zwaan, over ingrijpende toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen. In Antifragiel – Talebs magnum opus en het sluitstuk van zijn filosofisch oeuvre over onzekerheid, risico en menselijk falen – gaat hij een stap verder en leert hij ons hoe we moeten handelen en leven in een chaotische wereld, hoe we moeten omgaan met wat we niet begrijpen. Antifragiel zijn is meer dan veerkrachtig of robuust zijn, of bestand zijn tegen Zwarte Zwanen. Wie antifragiel is, houdt van chaos en wordt er beter van, zoals het veelkoppige monster Hydra uit de Griekse mythologie: elke keer als een van haar koppen werd afgehakt, groeiden er twee voor terug.

Heb het boek nog niet gelezen, ga ik ook zeker niet helemaal lezen, maar de essentie van zijn betoog is zeker in deze tijd erg belangrijk!

Foto: Marco Derksen

6 reacties

De essentie klinkt goed, maar ik hoop dat het beter onderbouwd is dan zijn zwarte zwaan. Want daar waar ik geloof in de theorie van de zwarte zwaan is het het enige boek ooit dat ik halverwege heb weggelegd (of eigenlijk, het was een luisterboek, uit mijn cd speler gehaald heb) zo dramatisch slecht dat het onderbouwd was. De man heeft duidelijk een god complex aangezien hij bij elk voorbeeld roept: dat had niemand kunnen zien aankomen, omdat hij, zijn familie of de mensen rondom hem het niet zagen aankomen. Dat is iets anders dan dat niemand het ziet aankomen. Ik geloof zeker dat er dingen zijn die je niet ziet aankomen, zoals de zwarte zwaan, maar alle voorbeelden (tot ongeveer de helft van het boek dus) waren voorbeelden die je wel had kunnen zien aankomen, maar die bepaalde groepen (de massa) niet zagen aankomen.

Ik geloof ook zeker in wat je hier schrijft, dus laten we het maar op de theorie houden, want voor mij heeft hij het in zijn vorige boek met de bewijsvoering geheel afgedaan 🙂

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact