Digitale transformatie van de ziekenhuiszorg

door Marco Derksen op 22 oktober 2019

Begin deze maand publiceerde het ING Economisch Bureau het sectorrapport ‘Digitale ziekenhuiszorg: Noodzakelijk, maar niet vanzelfsprekend‘ (pdf).

Een interessant rapport waaruit blijkt dat 3 op de 5 ziekenhuisbestuurders digitale innovatie nog vooral zien als een manier om de kosten te verlagen. Wat mij vooral fascineerde waren de cijfers over investering in digitale innovatie vs. de vooralsnog tegenvallende toenemende arbeidsproductiviteit.

Ziekenhuizen kampen met groeiende personeelstekorten. Tot en met 2040 neemt de zorgvraag naar verwachting met zo’n 3% per jaar toe. Bij voortzetting van de productiviteitstrend van de afgelopen vijf jaar (0,4% productiviteitsgroei per jaar), zijn er in 2040 bijna 170.000 ziekenhuismedewerkers meer nodig (+57%). Omdat de potentiële beroepsbevolking volgens de CBS-prognose in 2040 zo’n 500.000 personen kleiner is dan in 2018, dreigen deze personeelstekorten bij ziekenhuizen chronisch te worden.

Eén van de mogelijke oplossingen voor het personeelstekort is efficiëntere zorgverlening. Denk daarbij aan het automatiseren van routinematige handelingen of het beter en slimmer met elkaar (samen)werken. Opmerkelijk genoeg heeft de forse groei van het digitale kapitaal sinds 1995 (+16% per jaar) de arbeidsproductiviteit nauwelijks doen toenemen (+0,1% per jaar). Er is vooral in technologie geïnvesteerd die de zorg wel beter kan maken, maar niet direct efficiënter.

Pas als de productiviteit met zo’n 2,5% per jaar toeneemt, lost de extra personeelsbehoefte helemaal op. De uitdaging zit dus niet (alleen) in technologische innovatie, maar vooral in sociale innovatie. Denk daarbij aan het anders organiseren, de juiste kennis en vaardigheden bij zorgmedewerkers, maar vooral ook leiderschap. Zie ook mijn eerdere column ‘Naar een samenwerkende zorg‘ waarin ik terugkijk op bijna 10 jaar innovatie in het Radboudumc.

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact