Is er een alternatief voor het privacyprobleem?

door Marco Derksen op 16 september 2016

Werkelijk alles wat wij doen wordt geregistreerd, bijgehouden en verzameld. Brandpunt dook deze week met Dimitri Tokmetzis (datajournalist), Bas Boorsma (directeur internet of things bij netwerkbedrijf Cisco) en Tijmen Schep (medialab SETUP) in de wereld van data en privacy: Bestaat er een leven zonder digitale sporen?

Deze week verscheen bij De Correspondent ook het boek ‘Je hebt wél iets te verbergen: over het levensbelang van privacy‘ van datajournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. In het boek laten Martijn en Tokmetzis zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

Alhoewel ik voor een andere titel zou hebben gekozen, is het boek een absolute must read voor iedereen. Voor fossiele brandstof is er een alternatief, maar wat is het alternatief voor het privacyprobleem?


Eerder verscheen in dit kader bij De Correspondent de volgende publicaties:

Verder lezen/luisteren:

2 reacties

Beantwoord

Wat me dit keer – nog meer dan de vorige keer – bezighoudt is de vraag hoe de datastromen lopen bij de Nederlandse Rijksoverheid. Welke persoonsgegevens van mij zitten in welke databases en wie kunnen daar allemaal bij? De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst was hiervoor de trigger. Lees in dat verband ook zeker dit artikel op de Correspondent:
https://decorrespondent.nl/6137/de-fiscus-experimenteert-volop-met-onze-persoonsgegevens-en-dat-ging-dus-goed-mis/188749572-96cdfa62

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact