Mislukt 70% van de verandertrajecten?

door Marco Derksen op 20 april 2016

Verandertrajecten mislukken geregeld. Tenminste, dat is de algemeen geldende opvatting. Het zou gaan om maar liefst 70 procent (o.a. Thijs Homan). Ard-Pieter de Man en Heleen Tours van Sioo, het interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde, deden onderzoek naar deze opvatting en kwamen tot heel andere resultaten (via Zipconomy).

Het onderzoek onder 151 managers levert een drietal zeer interessante inzichten op:

  • 70% is een moeilijk hard te maken getal.
    Het percentage is erg afhankelijk van wat gemeten wordt en hoe hoog de lat wordt gelegd. Bepaalde typen verandering kennen daarnaast een zeer hoog faalpercentage terwijl andere typen veranderingen gemiddeld juist succesvoller zijn.
  • Organisaties blijven typen veranderingen die vaak mislukken gewoon uitvoeren.
    Het lerend vermogen van organisaties lijkt beperkt. Waarom blijven investeren in typen veranderingen zoals fusies, IT-projecten en cultuurverandering die een hoge faalkans hebben?
  • Verandertrajecten worden niet goed doordacht.
    Investeren in verandermanagement loont, want goeddoordachte verandertrajecten leiden vaker tot succes.

In het rapport Mislukt 70% van de verandertrajecten? Een managersperspectief (pdf) geven Ard-Pieter de Man en Heleen Tours aan hoe ze tot deze conclusies zijn gekomen. Aan de orde komen achtergrond bij de vraagstelling, een beschrijving van de gevolgde onderzoeksmethode en de bevindingen op drie vlakken: succes en falen van veranderingen in het algemeen, succes en falen van specifieke typen verandertrajecten en het effect van verandermanagement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact