Digitaal leiderschap bij ICT-projecten overheid

door Marco Derksen op 2 april 2015

Samen met Jan van Dijk ben ik kerndocent van de leergang Digitaal Leiderschap bij AOG School of Management. Alhoewel ik nog wel wat moeite heb met de naam van de leergang (wat is nu eigenlijk digitaal leiderschap?, een prachtige post-academische opleiding. In een periode van 8 maanden krijgen de deelnemers inzicht in maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, wordt ingegaan op de mogelijke impact van deze ontwikkelingen voor organisaties en medewerkers en worden theoretische en praktische handvatten gegeven om als bestuurder van een organisatie strategische keuzes te maken in complexe digitaliseringsvraagstukken.

De komende week gaan we weer twee dagen aan de slag met dit keer o.a. de vraag hoe je complexe ICT-projecten aanstuurt. Dat doen we met docenten als Dirk Jan de Bruijn, Mark Wiebes, Rob Poels en Gerrit-Jan Zwenne. En bij dit onderwerp kun je natuurlijk niet voorbij gaan aan de falende automatiseringsprojecten bij de overheid, de commissie-Elias en de soms pijnlijke interviews met de betrokkenen. Voor wie het allemaal heeft gemist, lees het rapport van de commissie en bekijk de tirade van Arjan Lubach over het falende ICT-beleid in zijn programma Zondag met Lubach dat eind vorig jaar werd uitgezonden. Aanraders!

8 reacties

Gisteren een uitstekende uitzending van VPRO Tegenlicht over Estland. Het land met het grootste aantal start-ups per hoofd van de bevolking, internettoegang wordt er beschouwd als een mensenrecht en alle inwoners hebben gratis wifi. Alles wat nieuw is op het gebied van de digitale samenleving wordt hier als eerste uitgeprobeerd en toegepast. Wat mij vooral opviel is de parate ICT-kennis van topambtenaren en de president van Estland.

Ik kon het niet laten om een vergelijking te maken met de Nederlandse situatie en plaatste het volgende bericht op Twitter:

Waarop Ton Elias reageerde:

Nu heb ik het rapport niet in detail gelezen (wel het eindrapport met conclusies en aanbevelingen en delen van de analyse). Een prima rapport dat de kern van het probleem schetst en met een aantal goede aanbevelingen komt. Een van de conclusies is het ontbreken van kennis bij de overheid. En dat is nu precies het punt dat ik ook wilde maken met het bericht op Twitter!

Beantwoord

Toch jammer dat Ton Elias niet inhoudelijk wil reageren:

Hoop dat de colleges donderdag en vrijdag meer inzicht opleveren over wat het rapport betekent voor het minimale kennisniveau dat je mag verwachten van topbestuurders die beslissingen moeten nemen over complexe ICT-vraagstukken.

Beantwoord

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) is opgericht naar aanleiding van een advies van de commissie Elias. Deze commissie heeft een parlementair onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid uitgevoerd. Het BIT is op 1 juni 2015 van start gegaan. Er wordt getoetst op de risico’s en slaagkans van projecten die door de rijksoverheid worden opgezet en waarbij ICT een belangrijke rol heeft. Het BIT geeft een advies over de risico’s en slaagkans van een project. Dit doet het BIT op verzoek van de bewindspersoon die het project wil laten uitvoeren, de Tweede Kamer of uit eigen beweging. Een advies van het Bureau ICT-toetsing is openbaar.

https://www.bureauicttoetsing.nl

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact