Marga Hoek: Zakendoen in de nieuwe economie

door Marco Derksen op 9 november 2014

Marga Hoek is directeur van De Groene Zaak, een platform voor duurzame ondernemers. Op termijn is er maar één businessmodel winstgevend en dat is een duurzame aldus Hoek. Zonder al te veel in te gaan op duurzaamheid, beschrijft Marga Hoek in haar boek Zakendoen in de nieuwe economie hoe je dat kunt doen als organisatie. Dat doet ze aan de hand van zeven vensters die elk een management aandachtsgebied schetsen: klanten, productieprocessen, businessmodellen, schaalgrootte, innovatie, financiering en leiderschap.

Ondernemers en hun klanten vervangen ‘korte’ transacties door lange termijnverbintenissen die resulteren in nieuwe verantwoordelijkheden en nieuwe belangen. Een shift van van bezit naar gebruik waarbij de grondstoffen eigendom blijven van de fabrikant. Productieprocessen worden zo heel anders vormgegegeven. Ondernemers denken ook anders na over businessmodellen. Niet primair vanuit hun eigen organisatie maar samen met anderen naar een product dat waarde levert. Als we kijken naar de schaalgrootte van organisaties dan wordt het adagium groot is beter steeds meer verlaten. Ondernemers onderkennen de kracht van de decentrale economie en zoeken primair op lokaal niveau naar mogelijkheden en verbindingen om hun business efficiënter en renderender te maken. Innovatie speelt ook niet zozeer binnen bedrijven af maar veel meer tussen bedrijven, waarbij samenwerking veel centraler komt te staan dan controle. Financiering komt weer in dienst te staan van waardecreatie en niet van snel geld verdienen. Het laatste venster gaat over leiderschap waarbij managers worden uitgedaagd om een brede visie te ontwikkelen. Niet alleen op (de kwartaalcijfers van) het eigen bedrijf maar op de rol van het bedrijf in een veel grotere wereld.

Video: 7 Ditches TV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (993)
Contact