Agenda 2013: Het jaar van de grote verandering

door Marco Derksen op 21 januari 2013

Screen Shot 2013-01-21 at 10.02.55 PM
2013 moet het jaar van de grote verandering worden. Het jaar van de nieuwe gedachten en vergezichten. In VPRO’s Tegenlicht Agenda 2013 geven grote, nieuwe denkers en doeners als Nick Bostrom, Jim Rogers, Eva Joly, Douglas Rushkoff, Ricardo Semler en Peter Diamandis hun visie op de toekomst. Een mooie compilatie van wat ons de komende weken te wachten staat bij Tegenlicht!

De visionairs die mij het meest aanspraken:

Douglas Rushkoff
De Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff, auteur van ‘Life Inc: How the World Became a Corporation and How to Take it Back‘ (Life Inc. The Movie) ziet een krachtige tegenbeweging van burgers die de samenleving op de markt heroveren.

 

Ricardo Semler
De Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler is CEO en eigenaar van Semco SA, een Braziliaans bedrijf dat vooral bekendstaat omwille van zijn radicale vorm van industriële democratie en corporate re-engineering. Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van de zachte waarden: liefde, vertrouwen en openheid. In Brazilië werkt hij aan de stad van de 21ste eeuw: een ideale samenleving waarin duurzaamheid, innovatie en democratie centraal staan.

 

Peter Diamandis
Peter Diamandis, auteur van het boek ‘Abundance: The Future is Better Than You Think’ en directeur van de Singularity University, is ervan overtuigd dat we een tijdperk van overvloed tegemoet kunnen zien. Volgens Diamandis gaan de technologische ontwikkelingen nu zo snel dat over een jaar of twintig iedereen op aarde toegang kan hebben tot alle basisbehoeftes zoals schoon water, eten, gezondheidszorg en onderwijs.

 

De uitzending van VPRO’s Tegenlicht is terug te kijken via uitzendinggemist.nl. Aanrader!

4 reacties

Beantwoord

@Arnold ik heb eerlijk gezegd geen idee; heb daar gisteren ook al naar gezocht. Vreemd genoeg heeft Ricardo Semler het wel over de stad van de toekomst, maar noemt hij nergens de naam van die stad. Ook op internet heb ik alleen iets kunnen vinden over zijn visie op het onderwijs en zijn Lumiar scholen. Wellicht dat we in de Tegenlicht-uitzending van 4 februari ‘De kapitale kracht van geluk‘ (promo) hierover meer te zien krijgen!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ue2P4Xkjlqk]

Beantwoord

Beantwoord

@Arnold ik heb inmiddels een reactie ontvangen van VPRO Tegenlicht, het gaat om het plaatsje Vale dos Mellos, in de buurt van Campos do Jardao (Brazilie).

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact