Refik Anadol’s Living Paintings

door Marco Derksen op 24 februari 2024

Afgelopen week heb ik in een uitverkochte Kunsthal Rotterdam, de Artist Talk bijgewoond van Refik Anadol, één van de meest innovatieve kunstenaars op het gebied van digitale kunst. Anadol die ik sinds 2020 volg, combineert kunst, wetenschap en technologie om waanzinnige audiovisuele installaties te creëren op basis van data en AI.

Refik Anadol is een fascinerende figuur op het snijvlak van kunst, technologie en data. Zijn werk, waarin hij de grenzen tussen het fysieke en digitale met behulp van datagestuurde machine learning vervaagt, is baanbrekend. Anadol put inspiratie uit de mogelijkheden die data en algoritmes bieden om nieuwe esthetische ervaringen te creëren. Zijn kunst, vaak tentoongesteld op enorme schermen, dompelt toeschouwers onder in een droomachtige wereld waarin digitale en fysieke realiteiten samensmelten.

Anadol’s aanpak illustreert een diepgaande digitale transformatie binnen de kunstwereld, waarbij niet alleen de creatieve processen en de aard van kunstwerken transformeren, maar ook de manier waarop publiek met kunst engageert. Zijn werk nodigt uit tot een heroverweging van de rol van data in onze samenleving en de potentieel verrijkende invloed ervan op kunst en cultuur. Door machine learning niet alleen als een technologisch hulpmiddel maar als een artistiek medium te gebruiken, daagt Anadol traditionele opvattingen uit en opent hij nieuwe wegen voor creatieve expressie.

Binnenkort komt de Artist Talk online beschikbaar, voor nu heb ik hierboven zijn lezing tijdens de opening van het academisch jaar aan de Erasmus universiteit gedeeld. Deze video is op dit moment ook te zien in de Kunsthal waar de eerste solo-expositie van Refik Anadol in Nederland plaats vindt. De expositie, genaamd ‘Living Paintings: Nature‘, bestaat uit de installatie ‘Living Painting: Immersive Room’ en twaalf dataschilderijen.

Aan het eind van de Artist Talk ging Refik Anadol in op DATALAND, zijn nieuwste project waarin hij samen met collega’s werkt aan een Large Nature Model (LNM), werelds eerste open-source, generatieve AI-model dat zich richt op de natuur.

De tentoonstelling ‘Living Paintings: Nature’ is nog tot 1 april 2024 te zien in de Kunsthal. Aanrader!

5 reacties

En als je dan toch in Rotterdam bent, is het zeker de moeite waard om even door te lopen naar het Nieuwe Instituut voor de tentoonstelling ‘REBOOT: Baanbrekende digitale kunst’.

REBOOT is een fascinerende reis door de geschiedenis van digitale en mediakunst van 1960 tot 2000 waarop hedendaagse kunstenaars reflecteren met werk van deze tijd. Het toont werken van meer dan twintig kunstenaars, waaronder Edward Ihnatowicz, Dick Raaijmakers, Driessens & Verstappen en Debra Solomon. REBOOT is nog te zien tot 12 mei 2024:
https://nieuweinstituut.nl/projects/reboot-baanbrekende-digitale-kunst

En vanaf afgelopen weekend is in het Nieuwe Instituut ook Open Space 2024 te zien met onder andere ‘To the lighthouse of dreams’ waarin creatief technoloog Luc Weytingh het effect onderzoekt van de pandemie op onze dromen door middel van het visualiseren van een grote verzameling aan droomverslagen met behulp van AI. Open Space is nog tot 16 juni 2024 te zien in het Nieuwe Instituut:
https://nieuweinstituut.nl/projects/open-space-2024

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Kunsthal LIVE Artist Talk Refik Anadol 18 februari 2024:

Op zondag 18 februari gaf kunstenaar Refik Anadol ter gelegenheid van de tentoonstelling Living Paintings: Nature een Artist Talk in de Kunsthal. Refik Anadol is een van de meest vooruitstrevende kunstenaars op het gebied van digitale kunst. In zijn zinnenprikkelende installaties verkent hij de symbiotische relatie tussen mens en machine. Door het gebruik van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, gegevensvisualisatie en algoritmen, schildert Anadol als het ware met data. Met zijn kleurrijke, weelderige, digitale composities neemt hij je mee in de geavanceerde wereld van machines.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (967)
Contact