The Capture

door Marco Derksen op 23 juni 2024

De afgelopen dagen heb ik het tweede seizoen van The Capture gekeken en ik moet zeggen dat ik opnieuw onder de indruk was van deze Britse thrillerserie.


In het eerste seizoen maakten we kennis met DI Rachel Carey (gespeeld door Holliday Grainger), die onderzoek doet naar een zaak waarbij videobewijs gemanipuleerd blijkt te zijn middels ‘Correction’, een geheim overheidsprogramma dat beelden manipuleert om ‘bewijs’ te creĆ«ren.

Seizoen twee bouwt hier op voort en gaat nog een stap verder. Het draait nu om de opkomende politicus Isaac Turner (Paapa Essiedu), die het slachtoffer wordt van geavanceerde deepfake-technologie. Tijdens een live tv-interview ziet Turner tot zijn verbijstering hoe een perfecte digitale kopie van hemzelf dingen zegt die hij nooit heeft uitgesproken. Dit incident is slechts het begin van een complex complot waarbij technologiebedrijven, inlichtingendiensten en buitenlandse mogendheden betrokken zijn.

De serie laat goed de gevaren zien van AI en deepfakes in een politieke context. Het toont hoe kwetsbaar onze democratie kan zijn voor deze technologieƫn en stelt belangrijke vragen: Hoe kunnen we nog vertrouwen wat we zien en horen? Wie controleert deze technologie? En wat zijn de gevolgen voor onze privacy en veiligheid?

Hoewel de serie al een paar jaar oud is, is de inhoud verrassend actueel. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en de groeiende zorgen over desinformatie, voelt The Capture soms bijna profetisch aan. Ook het tweede seizoen is nu via de NPO te zien en wat mij betreft een absolute must-see!

3 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact