Maaike Kleinsmann over digitale transformatie in de zorg

door Marco Derksen op 24 februari 2024

Het verbaast me al jaren dat wanneer men het in de zorg over digitale transformatie heeft, de focus vaak enkel op beeldbellen ligt. Echter, digitale transformatie in de zorg gaat over zoveel meer.

Vandaag kwam ik toevallig een promotievideo tegen in het kader van de gezondheidsmaand van TU Delft. Gedurende deze maand laat de TU Delft zien hoe onderzoekers en studenten bijdragen aan het omvormen van de gezondheidszorg naar een duurzame en toekomstbestendige vorm. In de video “Patiënt met eigen regie ondersteund door draagbare technologie en AI” legt Maaike Kleinsmann wat mij betreft goed uit wat digitale transformatie in de zorg betekent:

Maaike Kleinsmann is hoogleraar Design for Digital Transformation aan de TU Delft en het LUMC. Haar onderzoek richt zich op digitale transformatie in de gezondheidszorg en hoe ontwerpdenken de ontwikkeling van een impactvolle mensgerichte transformatie in de gezondheidszorg kan ondersteunen. Momenteel onderzoekt ze hoe design de ontwikkeling van slimme product-dienst-systemen kan ondersteunen.

De digitale transformatie in de zorg is zowel een technische als een sociale uitdaging omdat alle betrokkenen gelijktijdig moeten veranderen. Kleinsmann en collega’s nemen daarbij het integrale zorgpad als uitgangspunt om samen te komen tot het anders organiseren van de zorg voor en met de patiënt. Daarvoor hebben ze een co-creatie methode ontwikkeld waarbij ze multidisciplinair kunnen samenwerken om zowel de sociale als de technologische verandering te bewerkstelligen. Het is een iteratief proces waarin ze moeten proberen alle betrokken mee te krijgen, wat ze in de zorg niet altijd gewend zijn aldus Kleinsmann.

Haar wens voor de toekomst is dat we een minder gefragmenteerd zorgsysteem hebben waar we over de lijnen werken. Waar digitale technologie en AI echt ondersteunend worden aan die zorg. En waar we ook echt richting value-based healthcare gaan en de patiënt echt centraal stellen. Daarbij is het ook belangrijk dat de patiënt een deel van de zorg zelf in een thuissituatie overneemt en de regie kan pakken over het eigen zorgproces.

Eerder stelde Kleinsmann al in haar oratie (video) dat digitale transformatie in de zorg veelbelovend is, maar ook weerbarstig. Digitale technologieën zoals systemen voor patiëntbeheer op afstand bieden volgens Kleinsmann een groot potentieel op het gebied van preventie, diagnose en behandeling en kunnen werkdruk verminderen. AI is hierbij ‘the new kid in town’ dat tegelijkertijd veelbelovend als weerbarstig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact