Stuurloos (podcast): navigeren naar een beter Nederlands bestuur

door Marco Derksen op 21 januari 2024

Nederland, ooit gezien als een land waar alles goed geregeld was, kampt met een reeks van schandalen die het vertrouwen in het openbaar bestuur ernstig hebben ondermijnd. Van het toeslagenschandaal tot de problemen met de gaswinning in Groningen en falende ICT-projecten bij de Belastingdienst; burgers voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Deze crisis in het bestuur voedt het wantrouwen en extremisme.

Kustaw Bessems (1977) is zaterdagcolumnist en redacteur bij de Volkskrant. Voor die krant maakt hij ook de podcast ‘Stuurloos’ waarin hij samen met onderzoekers, filosofen, ambtenaren en dichters nadenkt over de vraag hoe Nederland beter kan worden bestuurd.

Met veel plezier en interesse heb ik recentelijk een groot aantal afleveringen van de podcast Stuurloos teruggeluisterd. Mijn interesse werd gewekt door het gesprek met Arre Zuurmond (regeringscommissaris informatiehuishouding van de Nederlandse overheid), waarbij zowel de interviewstijl van Bessems als het belangrijke thema dat hij aansnijdt, diepe indruk op mij maakten.

Wat mij betreft is de podcast Stuurloos verplichte kost voor alle ambtenaren en bestuurders. De podcast is ook te beluisteren via Spotify en Apple.

Op 8 mei 18 mei komt er ook een boek van de interview reeks. Het boek Stuurloos is al te bestellen via Das Mag.

Mocht je niet alles willen terugluisteren, dan zou ik je aanraden om naast de podcast met Arre Zuurmond in ieder geval de afleveringen #23 (terugblik op eerdere gesprekken) en #17 (met Albert Jan Kruiter) terug te luisteren. Veel luisterplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact