Maxim Februari over de invloed van technologie op de democratische rechtsstaat

door Marco Derksen op 14 oktober 2023

In de recente podcast van Radiostilte bespreken Sophie van Berkesteijn-Gootjes en Piet-Hein Peeters met Maxim Februari de invloed van technologie op de democratische rechtsstaat.

Februari benadrukt de veranderende dynamiek in bestuur en regulatie door de digitalisering van de samenleving. Hij wijst op het risico van verminderde transparantie en verantwoordelijkheid door directe besluitvorming op basis van technologie├źn en data. Februari waarschuwt tegen het blindelings vertrouwen op technologie zonder de bescherming van de rechtsstaat en stelt dat technologie geen neutrale rol speelt – wie de technologie beheerst, beheerst de macht. Ondanks de verleiding van technologische oplossingen voor crises zoals de klimaatcrisis, pleit Februari voor behoud van de rechtsstaat als essentieel instrument om belangen af te wegen en rechtvaardigheid te verzekeren. Hij benadrukt dat het politieleiderschap moet nadenken over hoe ze het recht kunnen dienen en rechtvaardigheid kunnen waarborgen, zelfs in uitdagende tijden.

Luisteren kan via de website van Radiostilte.

In de podcast verwijst Maxim Februari naar de volgende publicaties:

En uiteraard het boek Doe zelf normaal van Maxim Februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact