In de recente podcast van Radiostilte bespreken Sophie van Berkesteijn-Gootjes en Piet-Hein Peeters met Maxim Februari de invloed van technologie op de democratische rechtsstaat.
Februari benadrukt de veranderende dynamiek in bestuur en regulatie door de digitalisering van de samenleving. Hij wijst op het risico van verminderde transparantie en verantwoordelijkheid door directe besluitvorming op basis van technologieën en data. Februari waarschuwt tegen het blindelings vertrouwen op technologie zonder de bescherming van de rechtsstaat en stelt dat technologie geen neutrale rol speelt – wie de technologie beheerst, beheerst de macht. Ondanks de verleiding van technologische oplossingen voor crises zoals de klimaatcrisis, pleit Februari voor behoud van de rechtsstaat als essentieel instrument om belangen af te wegen en rechtvaardigheid te verzekeren. Hij benadrukt dat het politieleiderschap moet nadenken over hoe ze het recht kunnen dienen en rechtvaardigheid kunnen waarborgen, zelfs in uitdagende tijden.
Luisteren kan via de website van Radiostilte.
In de podcast verwijst Maxim Februari naar de volgende publicaties:
- Laat QR-codes en hittegolven niet bepalen hoe wij leven, waarschuwt filosoof Maxim Februari. De mens moet de baas blijven. (Artikel Jelmer Mommers in de Correspondent)
- Pas op voor lange armen met goede bedoelingen (Column in NRC waar Februari verwijst naar het gesprek met de politie in De Rode Hoed in Amsterdam)
- Overheid zal burger altijd in de gaten houden (Privacyvoorvechters Maxim Februari en Tommy Wieringa krijgen in 2020 SyRI via rechter verboden)
En uiteraard het boek Doe zelf normaal van Maxim Februari.