Mo Gawdat over de toekomst en risico’s van AI

door Marco Derksen op 19 juni 2023

Vandaag heeft Gert Kracht mij geattendeerd op de podcast ‘The Diary of a CEO‘, waarin gastheer Steven Bartlett een boeiend gesprek voert met Mo Gawdat, een Egyptische ondernemer, auteur en voormalig Google-medewerker. Het interview dat begin deze maand al werd gepubliceerd en inmiddels ruim 4 miljoen keer is bekeken op YouTube, is een diepgaande discussie over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de mogelijke gevaren ervan.

Mo Gawdat, met zijn uitgebreide ervaring in AI, onderstreept in het gesprek dat AI niet enkel een instrument is, maar een levende entiteit met emotionele capaciteiten die op sommige vlakken die van de mens kunnen overstijgen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik op dit punt bijna was afgehaakt, maar de sympathieke en genuanceerde Gawdat wist mijn aandacht vast te houden.

Een belangrijk punt dat Gawdat tijdens het gesprek aanhaalde, was de impact van AI op werkgelegenheid. Hoewel velen bang zijn dat AI banen zal overnemen, bood Gawdat een alternatief perspectief. Hij stelde dat het niet AI zelf is die banen zal vervangen, maar eerder de mensen die weten hoe ze AI moeten gebruiken degenen zullen vervangen die dat niet doen. Dit onderstreept het belang van onderwijs en training in AI naarmate de technologie verder evolueert.

Gawdat beweert dat AI op zichzelf niet de primaire bedreiging vormt voor de mensheid. Het echte gevaar, zo stelt hij, komt van menselijk egoïsme en ons onvermogen om AI verantwoordelijk te gebruiken. Hij vergelijkt de huidige staat van AI met een ‘Oppenheimer-moment’, verwijzend naar de tijd toen kernwapens voor het eerst werden ontwikkeld.

Het gesprek vervolgt met een discussie over de dringende noodzaak om actie te ondernemen tegen de uitdagingen die AI met zich meebrengt. Gawdat stelt dat het oplossen van deze problemen een collectieve inspanning en een verandering in menselijk gedrag vereist.

Gawdat sluit het gesprek bijna emotioneel af met zijn voorspellingen voor de toekomst van AI, die hij in zijn boek ‘Scary Smart: The Future of Artificial Intelligence and How You Can Save Our World’ verder uitdiept.

Een prachtig, maar ook confronterend gesprek tussen de dertiger Steven Bartlett en de vijftiger Mo Gawdat, dat me opnieuw heeft aangezet tot nadenken over hoe we tot een mensgerichte AI-toekomst kunnen of misschien wel moeten komen. De podcast duurt bijna twee uur, maar is een absolute aanrader!

1 reactie

Afgelopen week de podcast geluisterd waarin Peter Diamandis met Mo Gawdat in gesprek gaat over het gevaar van AI voor de mensheid. Wat mij betreft is Mo Gawdat één van de weinigen die dat genuanceerd weet uit te leggen.

Zie ook:

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact