Digitale ambities van Europa

door Marco Derksen op 8 oktober 2022

Na de Europese verkiezingen van mei 2019 heeft de EU een aantal prioriteiten vastgesteld die vormgeven aan de politieke en beleidsagenda tot 2024. Ursula von der Leyen heeft dit destijds vertaald naar een zes-tal politieke prioriteiten waarbij een Europese Green Deal en een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk de belangrijkste zijn.

Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk betekent het omarmen van de digitale transformatie door te investeren in bedrijven, onderzoek en innovatie, de gegevensbescherming hervormen, mensen uitrusten met de vaardigheden die nodig zijn voor een nieuwe technologiegeneratie en daarvoor geschikte regels ontwerpen.

Dat de EU haar digitale ambities serieus neemt, blijkt wel uit de 19 Europese wetten die er aankomen en die stuk voor stuk net zo ingrijpend zijn als de GDPR of AVG, de Europese privacywet die in 2018 werd geintroduceerd. Over wat dit betekent voor Nederlandse organisaties gaf Jonas Onland, programmaleider Digital Transformation & Europe bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), dit voorjaar een online presentatie:


Bron: Future-city.nl

In zijn presentatie ‘The Digital Decade: Mission driven innovation to solve grand challenges‘ (pdf), begint Onland met de maatschappelijke en organisatorische uitdagingen van deze tijd en stelt dat daarvoor maatschappelijke innovatie nodig is:

Societal innovation refers to a systemic change in the interplay of the state and civil society. It is a relative of social innovation, but differs from it by considering the state to be an important co-creator in achieving sustainable systemic change.

Het is inmiddels wel duidelijk dat China en de VS daarin een andere koers varen dan Europa. In ‘A Union that strives for more’ (pdf) lezen we de Europese ambities van Ursula von der Leyen voor de komende 7 jaar met daarin veel aandacht voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk.

En zoals hierboven beschreven, dat klaar zijn voor het digitale tijdperk betekent het omarmen van de digitale transformatie door te investeren in bedrijven, onderzoek en innovatie, de gegevensbescherming hervormen, mensen uitrusten met de vaardigheden die nodig zijn voor een nieuwe technologiegeneratie en daarvoor geschikte regels ontwerpen. Een missiegedreven innovatiebeleid dat voor een belangrijk deel is gebaseerd op het werk van Mariana Mazzucato dat ze heeft beschreven in het boek ‘Mission Economy: A Moonshot Guide to Changing Capitalism’.

De digitale doelstellingen voor 2030 mbt digitale vaardigheden, veilige en duurzame digitale infrastructuur, digitale transformatie van bedrijven en digitalisering van overheidsdiensten zijn oa via LinkedIn kort en krachtig gecommuniceerd:


De Europese ambities zijn vertaald naar een pyramide-model waarin we vanuit de vraag hoe we met elkaar willen samenleven (digitale principes en kompas) komen tot hoe je ervoor zorgt dat de grondrechten zo goed mogelijk worden geborgd (democratie), hoe je dat vertaalt naar de juiste wet- en regelgeving (regels) en wat dat betekent voor de opkomende technologieën (cutting edge technologies). Dit plaatje schetst volgens Jonas Onland in één oogopslag de digitale ambities van Europa:

In de presentatie gaat Onland vervolgens in op de Europese wetgeving die in voorbereiding is en wanneer die wordt verwacht:

Het is belangrijk voor alle organisaties om zich bewust te zijn dat deze Europese wet- en regelgeving er aankomt de komende jaren. We hebben met de Europese privacywetgeving gezien welke impact dat op een organisatie kan hebben. Onland stelt dat wat er de komende jaren op ons afkomt een veelvoud daarvan is!

To be continued

5 reacties

Dit is waar ik me, met name voor de data kant, ook mee bezig houdt. Voor Geonovum houd ik een handreiking bij die de ontwikkelingen beschrijft en helpt vertalen voor overheidsdatahouders: https://gnvm.nl/eu

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

De invoering van de AVG was een eitje vergeleken bij wat de gemeenten de komende jaren te wachten staat! Dertien Europese digitale wetten moeten binnen drie jaar zijn geïmplementeerd; een operatie die volgens een VNG-analyse alleen kans van slagen heeft als de gemeente een heuse digitale transformatie doormaakt. In het gemeenteland is men sceptisch: “Dat gaan heel wat gemeenten niet trekken.”

https://ibestuur.nl/artikel/digital-decade-13-wetten-in-drie-jaar/

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1011)
Contact