Mariana Mazzucato: ‘Overheid moet moonshots doen’

door Marco Derksen op 3 april 2022

Het boek van Mariana Mazzucato, Mission Economy: A Moonshot Guide to Changing Capitalism benoemt de wicked problems van deze tijd en laat zien dat er ondanks de vele visies en oproepen tot verandering, weinig echt verandert. Als private partijen niet kunnen of willen opschalen, moet de overheid dat doen aldus Mazzucato.

De aanpak van klimaatverandering, de wateropgave, de toekomst van mobiliteit, gezond ouder worden en de digitale tweedeling vereist een actieve overheid stel Mazzucato in haar boek. Als inspiratie voor deze aanpak verwijst ze naar Kennedy’s Moonshot-speech en het Apollo-programma uit de jaren zestig, een megaproject waarvan destijd niemand de uiteindelijke voordelen kon bevroeden. Een kosten-baten analyse had van tevoren nooit deze voordelen kunnen inschatten; er is een risico-nemende overheid nodig om dit te bewerkstelligen. Uiteindelijk zijn de welvaartsbaten veel groter dan de (astronomische) kosten, maak Mazzucato aannemelijk.

Het oude economische model voldoet volgens Mazzucato niet meer. Het gaat dan om de Market Failure Theory (MFT), een theorie dat stelt dat markten voor goederen en diensten altijd efficiënter werken dan overheden, dat bedrijven en mensen streven naar nutsmaximalisatie, dat schaarste is geprijsd, en dat overheden alleen een rol hebben bij marktfalen. Mazzucato stelt voor om af te rekenen met de mythes die voortkomen uit deze oude theorie, om zo te komen tot een nieuw handelingsperspectief.

Mazzucato stel een nieuw model voor met meer sturingskracht van de overheid bij de aanpak van klimaatverandering, de wateropgave, de toekomst van mobiliteit, gezonder veroudering en de digitale tweedeling. Sleutel bij de nieuwe aanpak is dan dat uitgegaan wordt van collectieve actie en waardecreatie, door publieke en private partijen in samenhang, met risicovolle experimenten waarvan geleerd wordt, met partnerschappen voor de lange termijn.

De visie van Mazzucato blijft allemaal wat abstract, maar haar rapport ‘Mission-Oriented Research & Innovation in the European Union – A problem-solving approach to fuel innovation-led growth‘ (pdf) is inmiddels wel meegenomen in de Europese strategie voor het uitwerken van het toekomstige EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Daarmee is missiegedreven innovatiebeleid een relatief nieuwe en veelbelovende manier om grote maatschappelijke missies vorm te geven.

Verder lezen:

1 reactie

Profielfoto
Hermannus Stegeman op schreef:

Interessant en deze heb ik ergens gemist denk ik

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact