KPMG waarschuwt voor stilstand digitale innovatie in de zorg in 2026

door Marco Derksen op 20 mei 2022

Ziekenhuizen hebben steeds minder ruimte om te investeren in digitale innovatie. Het grootste deel van het ict-budget gaat naar het beheer en onderhoud van de bestaande ict-huishouding. Zonder extra investeringen is het plafond in 2026 bereikt en dreigt de verdergaande digitalisering van het zorglandschap te stagneren aldus adviesbedrijf KPMG in het onderzoeksrapport ‘Investeren in zorg-ICT om de zorg duurzaam te verbeteren‘ (pdf), een macro-analyse van de huidige en toekomstige ict-kosten van Nederlandse ziekenhuizen. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NVZ werpt een nieuw licht op de digitale transformatie in de zorg.

Volgens de onderzoekers investeert een ziekenhuis jaarlijks gemiddeld 3 tot 5 miljoen euro in digitale innovatie. Dat is ongeveer twintig procent van het totale ict-budget. De overige tachtig procent van de uitgaven wordt besteed aan het in de lucht houden van bestaande ict-systemen. KPMG: ‘Door toenemende complexiteit van het ict-landschap, meer aandacht voor informatiebeveiliging en bijvoorbeeld vervanging van oude technologie blijven exploitatiekosten verder stijgen, tot honderd procent van het huidige ict-budget in 2026.’ Volgens de onderzoekers is er structureel dertig procent investeringsruimte nodig om de digitale transformatie van ziekenhuizen te realiseren.

‘Er wordt veel verwacht van digitalisering in de zorg. Digitalisering is nodig om zorg anders in te richten en antwoord te bieden aan de stijgende vraag naar zorg en oplopende personeelstekorten. Ziekenhuizen staan daarom onder grote druk om bestaande ict-kosten verder te reduceren,’ schetsen de analisten van KPMG.

De digitale transformatie-agenda van ziekenhuizen omvat volgens KPMG vijf thema’s. Namelijk: De uitwisseling van patiëntgegevens, betere toegang tot relevante gegevens, datagedreven zorg (voor betere inzichten in zorg op maat en kwaliteit), bescherming tegen het toenemend aantal digitale inbraken en tot slot de transitie naar een cloudomgeving.

Bronnen:

2 reacties

KPMG heeft de laatste jaren een aantal interessante rapporten over de digitalisering en de digitale transformatie van de zorg gepubliceerd waaronder het rapport ‘Oude structuren, nieuwe contouren‘ over de herijking van ambitie, rol, positie en leveringsmodellen ziekenhuizen. In dit rapport oa deze illustratie van de transformatie versneld door digitalisering:

Beantwoord

Bovenstaande illustratie is overigens afgeleid uit ‘Wie doet het met wie‘ (pdf), een al wat ouder rapport van KPMG over het verbonden zorglandschap:

met daarin de onderverdeling:

Interessant is nog de vraag hoe we de transformatie kunnen versnellen. Uit een enquete onder zorgbestuurders komende volgende 3 belangrijkste belemmeringen: verandercultuur, financiele prikkels en regie (gezamenlijk belang).

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact