In hoeveel databases van de overheid staan onze persoonsgevens?

door Marco Derksen op 3 april 2022

In het digitale tijdperk wordt steeds meer van ons gedrag digitaal geregistreerd. Steeds meer zaken vinden online plaats zoals betalingen, belastingaangifte of het maken van een afspraak bij gemeente of ziekenhuis. Maar ook pinbetalingen, inchecken in bus of trein, surfgedrag op internet, bezoek aan musea of het lenen van boeken worden allemaal digitaal geregistreerd.

In 2009 stond de Nederlandse burger volgens onderzoek van Considerati naar schatting in zo’n 250 tot 500 databases van de overheid geregistreerd. De vraag is hoeveel databases met persoonsgegevens van Nederlandse burgers er op dit moment zijn en in hoeveel van die databases mijn persoonsgegevens zijn opgeslagen.

Als het over persoonsgegevens van Nederlandse burgers gaat, dan kent de Nederlandse overheid de Basisregistratie Personen (BRP) dat persoonsgegevens bevat van zowel inwoners van Nederland (ingezetenen) en van personen die Nederland hebben verlaten (niet ingezetenen).

De gemeenten houden de persoonsgegevens van burgers (ingezetenen) bij in de BRP. Wanneer iemand trouwt, een kind krijgt of verhuist, legt de gemeente dit vast. Als iemand gaat verhuizen naar een andere gemeente, verhuizen de persoonsgegevens met diegene mee. Om gegevens in de BRP te mogen gebruiken of bekijken, gelden regels. Die staan in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wet basisregistratie personen (Wet BRP). De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet toe op de naleving van deze wetten. Op de website van de AP staat meer informatie over AVG-plichten bij de Wet BRP.

In 2009 heeft Considerati in opdracht van de AP (toen nog College Bescherming Persoonsgegevens of CBP) onderzoek (pdf) gedaan naar het aantal databases waarin de gemiddelde Nederlander geregistreerd staat. Afhankelijk van de definitie van het begrip ‘registratie in een database’, kwamen de onderzoekers destijds tot de schatting dat de gemiddelde Nederlander geregistreerd staat in 250 tot 500 bestanden.

In 2012 blijkt uit onderzoek van Sargasso dat de overheid meer dan 5.000 databases in beheer heeft met daarin persoonsgegevens van Nederlandse burgers. In totaal waren er 6.641 registraties bij het AP (toen nog CBP) die aan de overheid toebehoren en die registraties betreffen circa 5.100 unieke databases. Sargasso gebruikte destijds het publieke register van het CBP om de registraties te achterhalen.

Helaas heb ik na 2012 geen publicaties meer kunnen vinden waaruit ik een antwoord zou kunnen vinden op mijn vragen. Wie heeft meer inzicht en kan mij verder helpen?

1 reactie

In 2014 heeft Joey de Jong vanuit de Waag onderzoek gedaan naar wat de overheid over ons weet. Over het onderzoeksproject Open Kaart heeft hij destijds een aantal blogs geschreven:

Open Kaart: Wat weet de overheid over mij?
https://waag.org/nl/article/open-kaart-wat-weet-de-overheid-over-mij

Open Kaart: de datahonger van de overheid
https://waag.org/nl/article/open-kaart-de-datahonger-van-de-overheid

Open Kaart: Het weinig zinvolle recht op inzage
https://waag.org/nl/article/open-kaart-het-weinig-zinvolle-recht-op-inzage

Open Kaart: Dubieuze dataverzoeken van de overheid
https://waag.org/nl/article/open-kaart-dubieuze-dataverzoeken-van-de-overheid

Via:

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (994)
Contact