Marcel Levi over digitale transformatie in de zorg

door Marco Derksen op 28 oktober 2021

“Soms moet je even weg zijn om het verschil te zien”, zegt internist en hoogleraar Marcel Levi. Vijf jaar geleden verruilde hij het Amsterdam UMC (AMC) voor de University College Hospitals in Londen. Sinds dit jaar is hij weer terug in Amsterdam en hij was de keynote spreker op het Zorgdomein-event ‘Digitale transformatie in de zorg‘ begin deze maand.

Helpt digitale technologie echt om de zorg veiliger, efficiënter en menselijker te maken? Dat was de centrale vraag tijdens het event waar naast de lezing van Marcel Levi een panelgesprek werd gevoerd met Fardoe Hoefnagel (manager zorg & bedrijfsvoering Noordwest Ziekenhuisgroep), Jochen Cals (huisarts en hoogleraar Effectieve Diagnostiek Universiteit Maastricht) en Maarten Koks (ZorgDomein).

De opening van Marcel Levi, met een verwijzing naar een quote uit een interview in de Volkskrant, was sterk. Soms moeten we inderdaad afstand nemen van de dagelijkse praktijk om te kijken of en zo ja, hoe we problemen op een andere manier kunnen oplossen. Levi schetst hoe digitalisering op dit moment nog niet leidt tot de noodzakelijke efficiënte van de zorg, maar ziet dat de komende jaren wel veranderen. Vervolgs gaat Levi in op de belofte van data en AI, ziet absoluut de potentie maar stelt dat we daar op korte termijn nog niet veel van hoeven te verwachten in de zorg.

Het is jammer dat Levi – in analogie met zijn quote in de Volkskrant – niet doorpakt naar hoe digitale technologie de zorg fundamenteel zou kunnen veranderen. Ik zou Marcel Levi willen vragen welk zorg-eiland we tot ontploffing moeten brengen om de zorg fundamenteel te veranderen.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact