Leiderschap bij digitale transformatie van de zorg

door Marco Derksen op 26 april 2021

Volgens velen behoort het Nederlandse zorgstelsel tot de beste in de wereld. Toch staat deze steeds meer onder druk. Nederlandse zorginstellingen worden geconfronteerd met uitdagingen als de oplopende zorgkosten, de vergrijzing van de bevolking en het oplopend tekort aan zorgmedewerkers. De noodzaak om de zorg beter en anders te organiseren is groot. De cruciale vraag is dan hoe?

De oplossing is niet alleen de bestaande zorg te optimaliseren, maar vooral het fundamenteel anders te benaderen. Deze visie is niet nieuw maar zien we terug in concepten als Positieve Gezondheid (Machteld Huber), Alles is Gezondheid (VWS) en de Juiste Zorg op de Juiste Plek (VWS).

Dat digitalisering een belangrijke rol speelt in de stap naar een fundamentele andere benadering van zorg is evident. Maar dat betekent nog niet dat digitalisering in de zorg vanzelf gaat. Het vraagt naast een visie op de toekomst van zorg, ook bestuurders en managers die digitalisering omarmen en er mee aan de slag gaan. En misschien wel het allerbelangrijkste, het vraagt ook het vertrouwen van zorgmedewerkers, cliënten/patiënten en mantelzorgers dat digitalisering de kwaliteit van zorg verbetert. Wie zijn de digitale leiders in de zorg die zorgen voor de noodzakelijke digitale transformatie?

Samen met Suzanne Verheijden heb ik ruim een jaar geleden in opdracht van ECP (Platform voor de informatiesamenleving) en Digivaardig in de zorg een zelftest voor managers zorg ontwikkeld waarmee iedere leidinggevende in de zorg zichzelf kan beoordelen op het gebied van zijn digitale en leiderschapsvaardigheden. Het doel van de zelftest is enerzijds om inzicht te krijgen in de kennis en vaardigheden van de managers zorg op het gebied van digitale technologie en anderzijds om managers zorg bewust te maken van hun rol in de digitale transformatie van de zorg.

In een periode van 6 maanden hebben 1122 mensen deelgenomen aan de zelftest waarbij na opschoning van de data 804 deelnemers overbleven. Alhoewel nagenoeg alle deelnemers zichzelf kwalificeren als digitale leider, geeft het onderzoek enkele concrete aandachtspunten voor vervolg. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport ‘Leiderschap bij digitalisering in de zorg’.

De resultaten van het onderzoek zijn in een online sessie op 11 november 2020 gepresenteerd voor ca. 80 leidinggevende in de zorg. De videoregistratie van deze online sessie is nog terug te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact