Virtuele reis naar de slimme steden van de toekomst

door Marco Derksen op 23 januari 2021

Bijna 10 jaar geleden schreef ik voor het eerst over slimme steden en meer specifiek over het Zuid-Koreaanse New Songdo, op dat moment de modelstad van de toekomst en een showcase voor techbedrijven als Cisco.

Nu we niet meer kunnen reizen door de Coronacrisis, en we voorlopig ook de avonden thuis moeten blijven, ga ik de komende periode maar virtueel op reis en op zoek naar de nieuwe slimme steden van de toekomst. Vandaag reis ik even kort terug naar New Songdo om te kijken waar ze nu staan en daarna gaan we door naar het Japanse Woven City, een stad die Toyota vanaf dit jaar voor haar werknemers wil gaan bouwen aan de voet van de berg Fuji.

Allereerst de vraag of het beeld van de slimme steden zoals we dat destijds hadden nog steeds geldt. Het idee van een slimme stad klinkt in eerste instantie erg aantrekkelijk, maar hoe leefbaar zijn deze slimme steden en wat gebeurt er met de data die in een slimme stad worden verzameld? Deze en andere vragen over smart city-projecten worden beantwoord in bovenstaande aflevering van DW Shift over smart cities. De moeite waard om even terug te kijken.

New Songdo, Zuid-Korea

Ben er zelf helaas nog steeds niet geweest, maar de mensen die ik heb gesproken over New Songdo waren niet onverdeeld positief. Ja, het levert prachtige beelden op maar anderen hebben het inmiddels over de stad waar privacy niet meer bestaat. Vraag is of de nieuwe slimme steden leren van New Songdo en nieuwe designprincipes hebben toegepast voor de ontwikkeling van steden om een Orwelliaanse samenleving te voorkomen.

Woven City, Japan

Eén van de nieuwe slimme steden van de toekomst is het Japanse Woven City. Aan de voet van de berg Fuji – de hoogste berg van Japan – start Toyota begin dit jaar met de bouw van Woven City, volgens eigen zeggen de ultieme duurzame stad van de toekomst. Woven City krijgt een volledig verbonden ecosysteem op basis van waterstof: een ‘hydrogen-based society’. Helaas nog weinig informatie over designprincipes als privacy en ethiek. Is dit vooral een Europees designprincipe en moeten we er maar vanuit gaan dat deze in Azie minder prioriteit krijgen? Zeker een project om in de gaten te houden!

Welke nieuwe slimme steden van de toekomst kennen we nog meer en moeten we zeker eens verkennen?

5 reacties

Op Twitter komen de eerste suggesties voor slimme steden binnen:

Volgende week op virtuele reis naar Shenzen in China? Zijn er geen nieuwe slimme steden van de toekomst buiten Azie? Waar blijven de Amerikanen en Europa?

In het Midden-Oosten vinden we The Line in Saudi Arabie, een slimme stad in ontwikkeling.

Beantwoord

Beantwoord

De ontwikkeling van de nieuwe hightech en milieuvriendelijke stad Xiongan is een test van de Chinese planningskracht en geeft een inzicht in de ambities van Xi Jinping, schrijft onderzoeker Andrew Stokols in een analyse op Foreign Policy. De Chinese staatsmedia noemt het gloednieuwe hogesnelheidstreinstation en het ‘city brain’-datacenter het bewijs van de snelheid en superioriteit van het Chinese groeimodel. De ontwikkeling van de stad moet een voorbeeld zijn van de visie van de Chinese president op door de staat geleide innovatie, die de stad zijn ‘persoonlijk initiatief’ noemt.

https://foreignpolicy.com/2023/01/22/china-xi-xiongan-future-city/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact