New Songdo als modelstad voor de toekomst

door Marco Derksen op 30 december 2012

Technologie gaat onze steden op verschillende manieren veranderen. In een speciale bijlage van de Volkskrant dit weekend een reportage over twee ‘slimme steden’. In ‘social city’ Helsinki verbeteren burgers zelf met apps als Blindsquare en Restaurant Day hun stad. In ‘smart city’ New Songdo is de laatste technologie nauw verweven met het alledaagse leven, vaak zonder dat je het merkt.

In New Songdo verzamelt een centraal computersysteem allerlei data uit de stad. Van de energie die gebouwen verbruiken tot de bezetting van parkeerplekken. Van de drukte op de wegen tot de actuele locatie van alle bussen en metro’s. Zelfs wie er wanneer hoeveel afval weggooit wordt gemeten. Om toegang te krijgen tot de afvalcontainers moet je je identificeren met een chipkaart. Wanneer je al die data combineert en analyseert kan het leven in de stad in al zijn facetten worden geoptimaliseerd aldus Martijn de Waal, auteur van het betreffende artikel in de Volkskrant en van het boek ‘De stad als interface‘ dat in het voorjaar van 2013 zal verschijnen bij NAi010 Uitgevers.

New Songdo wordt wereldwijd gezien als de modelstad voor de toekomst. Het 35-miljard dollar kostende project is ambitieus. Hier moet het beste uit alle werelddelen worden gecombineerd. Er is een kanaal zoals in Venetie en een park dat is gemodelleerd naar het Central Park in New York City. De golfbaan is ontworpen door topgolfer Jack Nicklaus en de exclusieve priveschool baseert zijn curriculum op dat van Chadwick School, een van de beroemdste scholen in Los Angeles. New Songdo is niet geheel onomstreden. Recentelijk nog schreef socioloog Richard Sennett het kritische artikel ‘No one likes a city that’s too smart‘ voor de Guardian waarin hij vraagtekens zet bij de leefbaarheid van steden als New Songdo.

En alhoewel ik zelf niet geloof in een geplande maakbaarheid van een stad, is het een project dat om meerdere redenen interessant is om te volgen. Voor wie de uitzending van Tegenlicht in april van dit jaar heeft gemist, in het dossier De Stad kun je de uitzending Making Cities: de stad van de toekomst nog terugvinden met daarin aandacht voor nieuwe steden als New Songdo. Zeker ook de moeite waard is de Cisco-documentaire over New Songdo.

5 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact