Blog:

Online onderwijs in tijden van het Coronavirus

door Marco Derksen op 13 maart 2020

Het is moeilijk om in deze tijd de positieve effecten van de virusuitbraak te blijven zien. Toch zijn die er wel degelijk en één van die effecten is de stimulans aan technologische ontwikkelingen op het gebied van digitaal samenwerken. Via Peter Nieuwenhuis werd ik gewezen op een artikel in De Tijd waarin de auteur verteld over hoe hij gebruikt maakt van online whiteboard Miro waarin hij samen met een internationale groep brainstormt over online samenwerking en digitale tools die het denken moeten stimuleren. Zij combineren bijv. videoconferencing Zoom met ‘collaboratief nota nemen’ via Hackmd.io en chatdiensten als Telegram, Slack en Mattermost.

Via LinkedIn komen steeds meer suggesties voor online samenwerken binnen. Hieronder zal ik een overzicht bijhouden van suggesties voor online onderwijs:

Algemeen:

Hoger onderwijs:

Lesmateriaal:

Alle universiteiten in Nederland en sommige hogescholen kennen een afdeling Studium Generale. Studium Generale organiseert lezingen, discussies, cursussen en podiumprogramma’s op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur. De activiteiten van Studium Generale zijn in de eerste plaats bedoeld voor studenten en medewerkers van de universiteit, maar ook andere belangstellenden zijn vaak van harte welkom. Van een groot aantal sessies zijn video-opnames en met enige regelmaat verwijs ik in mijn colleges naar een relevante Studium Generale voor het betreffende onderwerp. Voor geinteresseerden een overzicht van Studium Generale’s:

Suggesties zijn uiteraard meer dan welkom!

12 reacties

Beantwoord

Beantwoord

Videoplatform voor online sessies:

Beantwoord

Er zijn ook steeds meer toepassingen van online samenwerkingen:

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

Beantwoord

The Coronavirus Tech Handbook provides a space for technologists, civic organisations, public and private institutions, researchers and specialists of all kinds to collaborate on a rapid and sophisticated response to the coronavirus outbreak and subsequent impacts. It is a quickly evolving resource with thousands of active expert contributors:

https://coronavirustechhandbook.com/
https://coronavirustechhandbook.com/remote

https://www.facebook.com/groups/221979475862484/

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (665)

Geplaatst op 18 nov. 2019

Wat is kenniswerk?

Informatie verzamelen, opslaan, doorzoeken, analyseren, beoordelen, verwerken, bespreken, en gebruiken om je werk te doen. Als dat een groot deel […]

Lees Bericht: Wat is kenniswerk?
Contact