Onderzoek naar de impact van technologie op arbeid in gemeenten

door Marco Derksen op 16 oktober 2019

De snelle technologische vooruitgang is aanleiding voor volop discussie over de gevolgen voor de werkgelegenheid en de kwaliteit van werk. A&O fonds Gemeenten doet onderzoek naar de mogelijke impact van technologie op gemeentelijke organisaties. Het eerste deel van het onderzoek, de literatuurstudie, verscheen in oktober 2018.

Afgelopen week verscheen het tweede deel waar dieper wordt ingegaan op digitale transformatie en is gekeken naar welke nieuwe slimme technologieën hun weg vinden naar gemeenten, wat daarvan de impact is op gemeentelijke organisaties, processen en werk, en welk handelingsperspectief gemeenten hebben om op deze veranderingen te anticiperen.

Big data, Internet of Things, kunstmatige intelligentie, robotica: digitalisering en dataficering vinden in toenemende mate hun weg in de samenleving, in organisaties en ook in gemeenten. Nieuwe slimme technologie biedt gemeenten volop kansen om opgaven beter aan te pakken en publieke waarde te vergroten.

Als vervolg op de veelgelezen literatuurstudie brengt het A&O fonds Gemeenten nu het tweede deel uit. Want om publieke waarde te kunnen creëren door technologische innovatie, is ook sociale innovatie nodig.

Bij sociale innovatie gaat het om adoptie en implementatie, en het meenemen van medewerkers bij veranderingen. Aan de hand van diverse literatuurstudies en praktijkonderzoeken gaan de auteurs in dit tweede deel uitgebreid in op het veranderen van werk in gemeenten door robotisering en artificial intelligence. In het tweede deel belichten ze de volgende onderwerpen:

  • Wat gemeenten te wachten staat wat betreft nieuwe digitale technologie;
  • Nemen ze het proces van de adoptie van technologie en innovatie onder de loep;
  • Zoomen ze in op het niveau van werk binnen gemeenten;
  • Laten ze zien dat bij digitale transformatie ook het leren om vernieuwing vraagt;
  • Geven ze een state of the art overzicht van hoe beweging van medewerkers van oud naar nieuw werk binnen of buiten de gemeenten kan worden gefaciliteerd.

Rapporten:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (986)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact