Blog:

Komt een Chinees bij de dokter

door Marco Derksen op 28 september 2019

Chinezen leven langer dankzij de explosieve economische groei, maar ze krijgen ook steeds vaker last van welvaartsziekten zoals kanker, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. De verwachting is dat China in 2040 meer dan 400 miljoen zestigers telt. Nu al neemt het aantal kankerpatienten jaarlijks toe met bijna 4 miljoen kankerpatiënten en telt het land ruim 100 miljoen diabetespatiënten en 300 miljoen patiënten met hartaandoeningen. China staat voor een enorme uitdaging op het gebied van gezondheidszorg en dat terwijl artsen massaal ontslag nemen omdat ze nu al het werk niet meer aan kunnen.

Het is dan ook niet vreemd dat China voor de toekomst van zorg inzet op technologische oplossingen. Afgelopen jaar kopte het FD al dat het internetziekenhuis de Chinese gezondheidszorg verovert. Deze week meldde Bloomberg Businessweek dat in China steeds meer patienten via online platformen als Ping An Good Doctor (Ping An Healthcare & Technology Co.), Ali Health (Alibaba) en WeDoctor (Tencent Holdings Ltd.) worden geholpen door medisch specialisten.

Ping An Good Doctor van Ping An Healthcare & Technology Co. telt volgens eigen zeggen inmiddels 300 miljoen gebruikers en zou daarmee het grootste platform voor gezondheidsdiensten zijn in China. Gebruikers betalen een jaarlijkse vergoeding van ca 70 tot 250 euro om medisch specialisten te raadplegen – altijd en overal. Het platform heeft inmiddels honderden artsen aangenomen van bekende ziekenhuizen die een jaarlijkse vergoeding van meer dan 125.000 euro en aandelenopties ontvangen voor hun diensten. Het is interessant om te zien via de nieuwspagina van het platform welke diensten het platform inmiddels al heeft gelanceerd.

AliHealth (of Alibaba Health) is het zorgbedrijf van Alibaba Group Holding Ltd. dat in 2014 is gestart nadat Alibaba en private equity-onderneming Yunfeng een meerderheidsbelang namen in een bedrijf met de naam Citic 21CN. De laatste jaren heeft Alibaba zich gefocused op het versterken van het bedrijf tot zijn vlaggenschip in de gezondheidszorg. Zo heeft het recentelijk weer 15.000 senior artsen gecontracteerd om gezondheidszorgdiensten te kunnen aanbieden via internet en heeft het inmiddels AliHealth Pharmacy en de betaalapp Alipay geintegreerd in het ecosysteem. Heb helaas nog niet het aantal gebruikers van het platform kunnen achterhalen (iemand?).

WeDoctor van Tencent Holdings Ltd. is volgens eigen zeggen het toonaangevende technologie-gebaseerde platform voor gezondheidszorgoplossingen in China, dat online en offline gezondheidszorgdiensten biedt. WeDoctor is in 2010 opgericht door Jerry Liao en zijn team en heeft vier belangrijke bedrijfsonderdelen: WeDoctor Healthcare, WeDoctor Cloud, WeDoctor Insurance en WeDoctor Pharma. WeDoctor brengt overheid, ziekenhuizen, artsen, farmaceutische bedrijven en financiële instellingen samen in een ecosysteem voor gezondheidszorg. Het platform telt volgens LinkedIn op dit moment meer dan 2.700 ziekenhuizen, 220.000 artsen, 15.000 apotheken en 200 miljoen gebruikers (maandelijkse ca 25 miljoen actieve gebruikers). WeDoctor lanceerde met het Wuzhen Internet Hospital het eerste internetziekenhuis van China (via: China’s Healthcare Revolution: WeDoctor).

De vraag is natuurlijk, wanneer komen de eerste serieuze platformen voor gezondheidszorg in Nederland?


Je gaat naar een openbaar ziekenhuis om een ​​afspraak te maken, in China bekend als guahao (挂号). Als het ziekenhuis druk is, wat meestal het geval is, kun je zomaar een halve dag in de rij staan voor het maken van een afspraak. Na guahao moet je de consultatiekosten betalen en daarvoor sta je in een andere rij. Dan wachten op het consult en na de diagnose krijg je je recept en sta je opnieuw in een rij om deze te betalen. Tot slot wacht je in de laatste rij om je medicijnen op te halen. Een bezoek aan een ziekenhuis kost je in China al snel een hele dag. Techbedrijven spelen daar op in door diensten aan te bieden voor het maken van afspraken, voor consults en voor betalingen (als dan niet via zorgverzekeraars).

Verder lezen:

Meer lezen over ecosystemen:

3 reacties

Beantwoord

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (1011)
Contact