SXSW en de toekomst van tech volgens Amy Webb

door Marco Derksen op 10 maart 2019

South by Southwest, afgekort tot SXSW, is een festival dat sinds 1987 jaarlijks in de lente wordt gehouden in Austin (Texas). In de beginjaren kende SXSW uitsluitend muzikale optredens. Het festival bestaat sinds 1994 uit drie delen, waarvan één over interactieve media, één over film en één over muziek. Van 8 t/m 17 maart wordt de stad weer overgenomen door enkele honderdduizenden bezoekers waaronder een grote delegatie Nederlanders. Voor mij net iets te druk, maar gelukkig zijn er goede samenvattingen online te vinden waaronder die van Fast Moving Targets waar de grumpy old men Roeland Stekelenburg, Michiel Buitelaar, Michiel Berger en Erwin Blom dagelijks verslag doen van hun bevindingen (via nieuwsbrief en video).

Voor mij is SXSW sinds 2007 (het jaar dat Twitter definitief doorbrak) een venster geworden op de technologische trends en ontwikkelingen. Een ijkpunt om te zien of mijn persoonlijke visie nog gelijk loopt met die van de koplopers. En het begint inmiddels een traditie te worden dat ik daarbij start met de sessie van Amy Webb waarin ze ons meeneemt in het jaarlijkse Emerging Tech Trends Report van het Future Today Institute (FTI).

Amy Webb (FOTO: MIKE JORDAN/GETTY IMAGES)

Amy Webb gebruikt voor haar toekomstverkenning een framework waarin ze onderzoek doet en plannen maakt voor de eerstkomende 12-24 maanden (tactiek), 2-5 jaar (strategie), 5-10 jaar (visie) en 10+ jaar. En uiteraard neemt daarbij de onzekerheid toe naarmate we verder vooruit kijken.

Naast dit jaarlijkse trendrapport van FTI, maak ik daarbij zelf gebruik van oa de rapporten van Gartner, Mary Meeker’s Internet Trends of de Nederlandse bronnen zoals die van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT).

Terug naar de sessie van Amy Webb waar helaas nog geen videomateriaal van online beschikbaar is en ik het dus voorlopig moet hebben van het rapport, enkele quotes op Twitter en een Portugees verslag. Misschien wel de belangrijkste uitspraak die Amy blijkbaar heeft gemaakt tijdens haar sessie is dat privacy dood is en dat we daar maar aan moeten wennen. Een typisch Amerikaanse uitspraak, maar wel één waar we in Europa eens goed over moeten nadenken.

Vorig jaar merkte ze al op dat privacy een geopolitiek onderwerp is geworden waarbij in de VS bedrijven en innovatie als uitgangspunt worden genomen, in China de overheid bepaalt en in Europa de mens en de GDPR centraal staan. Volgens Amy Webb moeten we echter rekening houden met het einde van privacy. Enkele scenario’s die ze schetst:

Optimistisch scenario: gegevensverzameling is transparant. Mensen begrijpen hoe, wanneer, waar en waarom ze worden herkend en gecontroleerd. Het is het einde van de wachtwoorden, van instapkaarten en creditcards. Biometrische herkenning is veilig. Privacy is dood, maar het gaat goed. Waarschijnlijkheid: 10%

Neutraal scenario: we behouden de status-quo. Biometrische informatie is in handen van slechts enkele providers. Onze informatie is niet interoperabel, authenticatie is vervelend en kan op verschillende manieren worden gehackt. Waarschijnlijkheid: 50%

Catastrofaal scenario: bedrijven werken actief aan het voorkomen van de bescherming van hun biometrische gegevens. We hebben geen idee waar onze informatie is en wie de eigenaar is. Er komt een nieuwe sociale en economische klasse naar voren. De rijken kunnen het zich veroorloven premiumproducten te kopen om hun biologische gegevens anoniem te houden. Iedereen heeft zijn informatie verkend. Autoritaire landen creëren een database om hun burgers te controleren. Waarschijnlijkheid: 40%

Het is nog (te) vroeg om te melden wat nu de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op deze editie van SXSW, maar dat er veel aandacht zal zijn voor de mens (in relatie tot technolgie) is wel duidelijk!

To be continued

1 reactie

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (987)
Contact