Blog:

Amy Webb: 2018 Emerging Tech Trends

door Marco Derksen op 13 maart 2018

South by Southwest, afgekort tot SXSW, is een festival dat sinds 1987 jaarlijks in de lente wordt gehouden in Austin (Texas). In de beginjaren kende SXSW uitsluitend muzikale optredens. Het festival bestaat sinds 1994 uit drie delen, waarvan één over interactieve media, één over film en één over muziek. Sinds dit jaar (?) is er ook speciale aandacht voor comedy en gaming. Van 9 t/m 18 maart wordt de stad overgenomen door zo’n 400.000 bezoekers waaronder een grote delegatie Nederlanders. Voor mij allemaal net iets te druk, maar gelukkig zijn er goede samenvattingen online te vinden waaronder die van Fast Moving Targets.

Vandaag in de nieuwsbrief van FMT aandacht voor de keynote van Amy Webb, oprichter van het Future Today Institute. Zowel Yuri van Geest als Iskander Smit waren onder de indruk van haar verhaal. Sterker nog, volgens Iskander vooralsnog één van de beste presentatie op SXSW dit jaar!

Amy Webb en haar collega’s hebben voor de analyse van tech trends een methodiek ontwikkeld om te komen tot drie mogelijke scenario’s voor 2035: een negatief, een pragmatisch en een positief scenario. Trends onderscheiden zich van hypes door vier kenmerken: trends zijn gedreven door menselijke behoefte, blijven gedurende langere periode bestaan, ontwikkelingen zich in de tijd en laten convergentie zien met andere ontwikkelingen.

Webb behandelde tijdens haar presentatie drie hoofdtrends die weer veel subtrends hadden (met dank aan Iskander Smit):

 • De eerste trend is de invloed van de combinatie van nieuwe devices, en doorbraak van digitale assistenten gaat ontegenzeggelijk verandering meebrengen. 2018 als begin van het einde van de mobiele telefoon?
 • De tweede grote trend ging over Artificial Intelligence (AI). Met een schets over de verschuiving naar een paar grote spelers, en China als belangrijke speler.
 • De derde grote trend ging over het lichaam als technologische interface.

Het rapport met 235 Emerging Tech Trends is te downloaden via futuretoday-institute.com. De keynote is nog terug te luisteren via sxsw.com. Aanrader!

2 reacties

Ook Wilbert Baan was bij Amy Webb en doet daar in de FMT-nieuwsbrief van vandaag verslag:

Een dag over de impact van technologie, niet zozeer over wat er kan gebeuren, maar wat er nu gebeurt. Professor Amy Webb neemt ons mee langs alle trends, technologie criticus Andrew Keen waarschuwt voor de uitholling door technologie en GigaoM’s CEO Byron Reese geeft een filosofieklas in general intelligence.

Zelfs de zij-stapjes op zondag gaan over het grotere geheel. Koffie met Iskander Smit en Yuri van Geest over China, een betoog van de financieel directeur van Capitol One (bijna 50.000 medewerkers) over de zoektocht hoe relevant te blijven.

Een paar interessante observaties van Wilbert:

Privacy is een geopolitiek onderwerp aan het worden:

 • VS: bedrijven en innovatie centraal
 • Europa: GDPR, mensen centraal
 • China: De overheid centraal

Grenzen en kaders zijn minder belangrijk aan het worden:

 • Industry boundaries: De grens wat je als bedrijf doet, wat is je core business?
 • Functional boundaries: De grens wat je als persoon kunt, iedereen multidisciplinair

Amy Webb over AI:

 • Optimistisch scenario: AI wordt transparant, divers en inzichtelijk
 • Realistisch scenario: AI research wordt gedreven door bedrijven en intellectueel eigendom gaat naar China
 • Rampscenario: Mensen komen in opstand vanwege gebrek aan besluitvorming en het verspreiden van misinformatie door technologie.

Beantwoord

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)

Geplaatst op 31 mei. 2024

AI-strategie fintech Klarna

Klarna, een toonaangevende Zweedse fintechgigant, speelt een prominente rol in de buy-now-pay-later sector. Het bedrijf biedt flexibele betaaloplossingen voor online […]

Lees Bericht: AI-strategie fintech Klarna
Contact