World Economic Forum 2018

door Marco Derksen op 27 januari 2018

Het World Economic Forum (Wereld Economisch Forum of WEF) is een jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats van 23 t/m 26 januari met als thema Visions for a Shared Future.

Daar waar vorig jaar de belangrijkste boodschap was dat de huidige technologische en sociale ontwikkelingen een grote impact zouden gaan hebben op de toekomst van werk, was er dit jaar opnieuw aandacht voor de impact van snelle technologische ontwikkelingen. In het FD een mooie samenvatting van Pieter Couwenbergh: De ontnuchtering van Davos: spelregels nodig voor hightech.

Na de euforie over de ongekende mogelijkheden van de digitale revolutie van de voorbije jaren, stond het 48e World Economic Forum in Davos dit jaar in het teken van de ontnuchtering. Van de onzekerheid en de behoefte om spelregels te maken om alles in goede banen te leiden. Regels over het gebruik en eigendom van data, de bescherming van de digitale identiteit van burgers, Maar ook regulering voor bijna-monopolisten als Google, Amazon en Facebook en voor wildebras-platforms als Uber.

Technologie heeft een Januskop, legt Heineken-topman Jean-François van Boxmeer uit bij de ingang van het zenuwcentrum van het ‘WEF’. ‘Aan de ene kant zorgt het voor destructie van banen en industrieën. Aan de andere kant biedt technologie ongekende mogelijkheden, in het medische domein, in de voedselproductie. Het vergroot de vaardigheden van de mensen enorm. Dat wil je niet belemmeren. Alleen gaat de disruptie met zo’n vaart dat het de vraag is of alle mensen het wel kunnen bijbenen. Vooral in ons deel van de wereld daalt door de vergrijzing het aanpassingsvermogen. Dat ligt heel anders in China en India, en dat merk je daar’.

Wouter van Noort deed voor NRC verslag en kwam met zijn persoonlijke top-5 van Davos waaronder In Technology We Trust, Will the Future Be Human? en An Insight, An Idea with Sundar Pichai.

Mijn selectie om terug te kijken via het YouTubekanaal van het World Economic Forum:

To be continued

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (990)
Contact