Een aantal jaren geleden schreef ik een blog over de opkomst van de platformeconomie. Inmiddels is het wel duidelijk dat met de toenemende populariteit van platformen als Airbnb, Uber, Alibaba en Facebook (om er maar een paar te noemen), we kritischer moeten kijken naar de impact van deze platformen op de samenleving. En dan heb ik het niet alleen over de wet- en regelgeving, maar vooral ook over de verdeling van zeggenschap en inkomen.
Ronald van den Hoff sprak eerder dit jaar over de route naar een onderling afhankelijke economie. In de literatuur vinden we daarvoor sinds 2014 steeds vaker de term platform cooperativism. Bekendste voorbeelden van platform cooperatives zijn Fairmundo, Green Taxi, Loconomics, Stocksy, maar ook Ocean Spray. In Nederland zijn Fairphone en Peerby volgens de definitie niet echt platform cooperatives maar wel voorbeelden van platformen waarbij gebruikers/klanten erg betrokken zijn en daarmee klaar voor een evt volgende stap. Zie voor een overzicht van meer voorbeelden platform.coop.
Een case die ik nog eens verder wil uitwerken is Amazon Mechanical Turk, en dan met name de vraag of de ‘Turkers’ niet mede-eigenaar zouden moeten worden van het platform. Dit naar aanleiding van het artikel Could Amazon Mechanical Turk workers own artificial intelligence technology? Food for fought!
1 reactie
Via de email nog een paar interessante suggesties van Martijn Arets: