Roadmap to Society 3.0

door Marco Derksen op 14 maart 2017

Gisteravond was ik aanwezig bij de eerste Nacht van de Binnenstad in Arnhem, een inspiratie- en netwerkevent voor iedereen die werkt aan een aantrekkelijke binnenstad of een vitale dorpskern. Eén van de sprekers was Ronald van den Hoff, oprichter van o.a. Seats2Meet en de stichting Society 3.0.

Van den Hoff hield een korte maar erg goede presentatie over waarom en hoe binnensteden kansrijke en waardevolle economische en maatschappelijke ecosystemen kunnen worden. Van den Hoff heeft een interessante visie op de samenleving van de toekomst waar traditionele organisaties die hun bestaansrecht ontlenen aan schaarste, gedoemd zijn te sterven. We leven immers in een wereld van overvloed. Overvloed die we vooralsnog onvoldoende benutten maar waarvan de beschikbaarheid door technologische ontwikkelingen beter inzichtelijk wordt en beter benut kan worden. Het is de basis van de nieuwe deeleconomie.

Hoe die toekomst er precies uitziet is nog onduidelijk, maar Van den Hoff schetste een interessant scenario naar een interdependent economy. Een onderling afhankelijke economie waarbij sociale netwerken of zwermen van creatieve burgers, in wisselende constellaties, maatschappelijke waarde creëren. Van den Hoff baseert zich daarbij op het werk van Erik Stam die vier scenario’s voor ondernemerschap in Nederland heeft uitgewerkt.

Volgens Stam gaan we in één van deze scenario’s de economie decentraal in allerlei netwerkverbanden op een volstrekt nieuwe productieve manier organiseren. Nederland is daar internationaal koploper in met voorbeelden zoals Seats2Meet, OnePlanetCrowd en Peerby. Met misschien een lager Bruto Nationaal Product (BNP) – we hoeven niet meer allemaal een eigen auto en boormachine te kopen -, maar wel met behoud van welvaart. Ondernemerschap is hier de motor van. Dit vereist nieuwe manieren en principes van financiering, zoals crowdfunding, alsook nieuwe vormen van werk met meer zelfstandigheid van werknemers en meer samenwerking door zelfstandig ondernemers. Zo kan ondernemerschap mogelijk worden gemaakt dat niet alleen waardevol is voor de ondernemer, maar ook voor de samenleving – maatschappelijke waarde.

Binnenkort dit scenario zelf ook maar eens verder uitdiepen, het is in ieder geval food for thought!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact