Biomimicry, de kunst van het nabootsen van de beste ideeën uit de natuur

door Marco Derksen op 8 juli 2016


Al jaren ben ik gefascineerd door wat wij als mensen kunnen leren van de natuur, van de rode oogstmier tot spreeuwen. Deze week had ik een lunchafspraak met Petra Rierink waarin ze me enthousiast vertelde over haar passie voor biomimicry. En om heel eerlijk te zijn had ik nog nooit van dit begrip gehoord, maar het is niets anders dan de wetenschap en de kunst van het nabootsen van de beste ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. Plakband geïnspireerd door gekko’s, energie-efficiënte gebouwen geïnspireerd door termietenheuvels en antibacteriële oppervlaktes geïnspireerd door rood zeewier zijn voorbeelden van biomimicry die vandaag de dag worden toegepast.

Petra wees me oa op de website van Biomimicry 3.8, de grondleggers van de wereldwijde biomicry-beweging. Oprichter is de biologe Janine Benyus die inmiddels een aantal TED-talks op haar naam heeft staan over biomimicry.

Video: Janine Benys: Biomimicry in action (TEDtalk, 2009)

1 reactie

Een kleine aanvulling 🙂 Naast nabootsen (emulate) heeft biomimicry (i.t.t. bio-inspired design) nog 2 elementen, namelijk ‘ethos’ en ‘(re)connect’. Ethos: op een duurzame manier vraagstukken oplossen, die niet alleen bevorderlijk zijn voor mensen, maar voor al het leven op de planeet. (Re)connect: erkennen dat er geen onderscheid is tussen mensen en natuur: we zijn natuur.

Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste blogs

Bekijk alle blogs (978)
Contact